Societat 06/06/2021

Una escultura submarina recorda el documentalista Fernando Garfella al fons de la Dragonera

L'obra 'Ull de peix', de l'escultor Xabi Amonarraiz, simbolitza la mirada artística del submarinista mort l'estiu passat a prop de l'illot

2 min
El submarinista professional i documentalista Fernando Garfella.

PalmaUna escultura submarina instal·lada aquest diumenge al fons de la Dragonera recorda el submarinista professional i documentalista Fernando Garfella, que va morir l'estiu passat a 31 anys mentre bussejava a prop de l'illot. L'obra Ull de peix, de l'escultor Xabi Amonarraiz Arcos, ja reposa al cap de Llebeig i simbolitza la mirada artística de Garfella, que va treballar en la divulgació dels valors naturals de la mar.

L'homenatge ha estat impulsat per la família, veïns d'Andratx —municipi natal de Garfella— i organitzacions ambientals, com ara Save the Med, Open Arms, Protemar, Tesma i la fundació Palama Aquarium. La Confraria de Pescadors d'Andratx ha cedit una de les seves barques per traslladar l'escultura fins a l'illot.

L'escultura 'Ull de peix', feta per Xabi Amonarraiz i que simbolitza la mirada artística de Fernando Garfella.

La segona part de l'homenatge serà a principi d'agost, coincidint amb el primer aniversari de la mort de Garfella, amb la instal·lació d'una altra escultura d'Amonarraiz al port d'Andratx juntament amb una placa commemorativa dissenyada per la creadora Mercedes Morales de Rada. L'obra tindrà un codi QR per accedir a la biografia del documentalista i les seves millors imatges, com les que va fer del fons de la Dragonera, on ara se'l recorda.

Fernando Garfella era un submarinista professional i un dels millors documentalistes submarins d'Espanya. El jove de 31 anys era un activista compromès amb el medi ambient, i, en especial, amb la protecció de la mar Mediterrània. Va ser un dels impulsors de la reserva marina de la Dragonera i va participar en diverses missions del vaixell d'ajuda humanitària Open Arms. IB3 Televisió va emetre l'estiu passat, amb motiu de la seva defunció, el documental Especial Fernando Garfella, a la mar gran, que podeu tornar a veure aquí.

stats