Societat 04/06/2020

El govern augmentarà 75 euros la targeta menjador i estudia perllongar-la al juliol i a l'agost

L'oposició ha criticat que el conseller d'Educació hagi fet una roda de premsa abans de la seva compareixença parlamentària per explicar la desescalada als mitjans

M. Fuster
3 min
Compareixença del conseller d'Educació al Parlament per informar sobre la situació del curs escolar 2019-2020 provocada per la propagació del covid-19

PalmaEl conseller Martí March a la seva compareixença al Parlament a petició d'EL PI ha avançat que la targeta menjador s'incrementarà 75 euros i que el govern estudia si la perllonga durant els mesos de juliol i d'agost. L'oposició en bloc ha criticat amb contundencià la roda de premsa que havia convocat la conselleria poc abans d'explicar al Parlament la situació de la desescalada en educació

La diputada d'El Pi, Lina Pons ha afirmat que presentarà una queixa formal per explicar als mitjans el que després traslladaria als grups parlamentaris que les tutories es podran fer a tots els nivells i amb més alumnes. "Els ha faltat respecte institucional", ha assenyalat la diputada de Ciutadans, Patrícia Guasp. La diputada del PP, Núria Riera ha considerat que amb la roda de premsa "ha intentat neutralitzar la feina dels grups parlamentaris". Per la seva banda Vox ha decidit no participar en la comissió per aquests fets, acusant March de "riure's dels ciutadans", ha dit Jorge Campos.

"Això és el que més m'ha fet patir"

"Abraçar és un element educatiu", ha dit el conseller Martí March a una de les seves intervencions parlamentàries on ha defensat amb contundència la presencialitat sobretot a les primeres etapes educatives. A infantil i primària és quan "es va formant la seva personalitat amb la interacció, la rialla la brega, això ajuda a créixer. La distància virtual és terrible", ha dit. En aquest sentit ha confessat que "això és el que més m'ha fet patir durant el confinament, juntament amb els nins amb necessitat de suport educatiu (NESE)

El diputat de MÉS per Menorca, Pep Castells ha proposat que abans de començar el curs que els centres tenguin molt clar quins alumnes necessiten aquesta atenció especial, que de vegades provenen de famílies que no tenen la capacitat de sol·licitar cap ajuda. Castells proposa crear un dispositiu a les escoles perquè aquests al·lots i al·lotes puguin anar al centre amb el seu Chromebook per fer allà les feines, encara que siguin telemàtiques. Castells ha remarcat que pensa que l'escola "no s'ha de tornar a tancar, s'ha d'adaptar a la realitat que hi hagi".

Conciliació i digitalització

Els problemes per conciliar que tenen les mares i pares ha estat de nou un tema de debat. "O ens prestam a ajudar el tema de la conciliació, o ens anam a norris com a societat", ha dit Lina Pons, diputada d'El PI. March ha assegurat que quan estigui el consell de govern anunciarà quin és el pla del govern. I tot i que ha dit que era favorable "a la proposta d'ajuts mensuals", però no és "competència nostra, ni molt manco", ha dit.

Independentment de l'evolució de la pandèmia, el conseller March ha manifestat la voluntat de "tenir els centres connectats" al curs 2020/21. March ha recordat que abans de la pandèmia faltaven 9 centres per connectar. "Si tot va bé a principi de curs tots els centres tindran una xarxa wifi adient".

Ajuts a les escoletes

A la seva intervenció March afirmat que les escoletes rebran ajuts per part de la Conselleria d'Afers Socials i del Consell de Mallorca per promoure la seva obertura a la fase 3. "Perquè es facin més i arribin a més gent", ha dit March. Es destinaran 6.000 euros per cada escoleta i ha recordat que el govern enguany ja va subvencionar amb 3.000 euros els centres de 0 a 3 anys. La diputada del PP, Núria Riera li ha retret que això només beneficiarà a la xarxa complementària a la qual hi ha 34 escoletes, però que més de cent escoletes privades quedaran fora d'aquesta ajuda. March li ha recordat a Riera que les empreses privades es poden acollir a l'ERTO.

Aquest dijous, l'ajuntament de Palma ha anunciat que les escoletes municipals de Palma obriran a mitjan de mes. A la roda de premsa que ha protagonitzat el regidor Llorenç Carrió també ha donat totes les directrius amb els quals els centres de zero a tres anys s'han de posar en funcionament.

stats