Societat 19/11/2019

Finalitza l'esbucament del bloc VIII de Corea

Els treballadors retiraran els enderrocs en els propers 20 dies

A. T.
3 min

PalmaL'Ajuntament de Palma ha finalitzat aquest dimarts l'esbucament del bloc VIII de Corea i es preveu que els treballadors retirin els enderrocs en els propers 20 dies. Les obres es varen haver d'aturar a principis de novembre quan els tècnics varen trobar amiant a les canonades d'uralita. Ara, una vegada retirat el material, Cort compleix amb una mesura anunciada el 2016 i que s'ha anat posposant.

Amb motiu de l'anunci, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha assegurat que aquesta és "la culminació d'un projecte ambiciós i de futur per a la barriada, que recupera espai lliure i dignifica l'entorn". En aquest sentit, ha explicat que l'Ajuntament vol "barris a escala humana, on els veïns tinguin espais de lleure i zones verdes a prop".

Imatge de les obres finalitzades al bloc VIII de Corea

Durant tot el matí hi ha hagut nombrosos veïns que s'han acostat al solar on s'ubicava el bloc VIII per observar com es convertia en runes. Una d'elles assegura que "ja era hora" perquè l'edificació -desocupada des d'aquest mes de juny- s'havia convertit en un niu de rates. Un altre veí ha assenyalat que aquesta mesura serà positiva per al barri, ja que es crearà un espai obert per als residents, i que se n'haurien de fer altres de similars, com ara "pintar tots els blocs del mateix color". Això, afegeix, ajudaria a canviar la imatge que se'n té i animaria tothom a cuidar més les zones comunes.

L'espai buit que deixarà el bloc VIII, situat als números 23, 23a, 23b i 23c del carrer Infant Pagà, s'ha de convertir en el mateix que és ara el solar on s'ubicava el XIII fins fa set anys: un espai obert a la ciutadania. Aquests dos blocs germans formaven la segona filera d'edificis de Corea, de manera que eliminar-los permetrà "esponjar la zona", principal objectiu de l'Ajuntament.

Imatges de l'esbucament del bloc VIII de Corea

El Consistori manté que la voluntat és que les obres de reurbanització comencin immediatament després de la demolició i d'haver retirat tots els enderrocs, fase que s'estima que durarà 20 dies. Aquest condicionament posterior el portarà a terme l'àrea d'Infraestructures i està relacionat amb les actuacions de millora que ja s'han iniciat en els vials de l'entorn dels habitatges socials.

D'acord amb les xifres del Consistori, el cost total de les obres és de 140.000 euros, i la previsió és que estiguin acabades en menys d'un mes. En total, a l'edifici hi ha 32 habitatges, 12 de titularitat pública i 20 de particulars. Per tal d'obtenir aquesta vintena de propietats, l'Ajuntament de Palma va haver de destinar 629.944 euros per a l'expropiació, xifra que es va incrementar més de 100.000 euros respecte del pressupost inicial del 2016.

191119 - Corea , enderrocament bloc 8 - IB 05

Abans de tot això, la Regidoria de Model de Ciutat va haver de reubicar les famílies que encara vivien al bloc VIII. El director general municipal d'Habitatge, Josep Maria Rigo, assegura que "ningú no ha quedat al carrer". Malgrat que no té els detalls de cada cas, explica que als propietaris se'ls ha donat la possibilitat d'escollir entre la permuta per un altre pis i l'intercanvi per un lloguer social, acompanyat d'una quantitat econòmica. Precisament aquests processos de negociació, defensa, són els que més han endarrerit l'inici de les obres.

stats