Societat 23/07/2019

Entitats demanen al futur govern espanyol recuperar el sistema de dipòsit d'envasos

L'Aliança Residu Zero exigeix que el 70% dels envasos siguin reutilitzables el 2025

Cèlia Codina
2 min
El Govern ajorna un any la llei que ha d’impulsar el reciclatge

BarcelonaLa reutilització d'envasos pagant un extra reemborsable és una pràctica que es va abandonar a la dècada del 1980. L'organització ecologista Aliança Residu Zero ha demanat aquest dimarts al futur govern espanyol la recuperació del sistema de dipòsit d'envasos per "solucionar l'abandonament diari de milions d'ampolles i llaunes al medi natural". La plataforma, a més, demana que aquesta mesura vagi acompanyada d'una "aposta definitiva" pels envasos reutilitzables i proposa que s'estengui a altres plàstics, com els embolcalls d'aliments.

L'Aliança Residu Zero, conformada per 30 entitats de 24 països europeus, ha alertat que és "fonamental" que el govern posi en pràctica aquestes accions, ja que "el 2029 s'hauran de recollir selectivament el 90% de les ampolles de plàstic", segons la nova legislació europea. En aquest sentit, també ha recordat que la Unió Europea i tractats internacionals com el Conveni de Barcelona (UNEP-MAP) recomanen els sistemes de dipòsit com "la millor eina per aconseguir aquest ambiciós escenari".

En el manifest que ha fet arribar al govern espanyol, l'organització afirma que el retorn d'envasos reduiria en un 40% les escombraries que arriben al mar i podria aconseguir, a sis anys vista, que el 70% dels envasos siguin reutilitzables. "El vidre pot utilitzar-se fins a 50 vegades i el plàstic fins a 20 abans de ser convertits en nous envasos", expliquen els ecologistes.

L'exemple dels veïns

El manifest signat per Aliança Residu Zero recorda que en els països amb sistema de dipòsit es registren taxes de recollida selectiva de prop del 90%, complint ja amb les exigències que la UE marca per al 2025. Alemanya, Suècia, Noruega, Dinamarca, Estònia i des de l'any passat el Regne Unit en són alguns exemples. Portugal i França han aprovat recentment lleis de residus i d'economia circular que també preveuen aquest sistema.

stats