Societat 15/01/2020

Cort declara l'Encontre de Confraries de Sant Sebastià Festa d'Interès Públic Municipal

Considera que "fomenta els vincles dels palmesans amb la ciutat a través de les festes populars

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu de l'Encontre

PalmaL'Ajuntament de Palma ha declarat l'Encontre de Confraries de Sant Sebastià Festa d'Interès Públic Municipal, segons ha informat en una nota de premsa. És el segon any que se celebra aquesta festa, que té una gran acceptació popular i és l'acte central del Sant Sebastià popular i alternatiu.

L'Encontre està organitzat per l'Obreria de Sant Sebastià i un dels objectius és crear nous canals de participació en la revetla de Sant Sebastià, així com fomentar vincles dels palmesans amb la ciutat a través de les festes. Per tot això, "es vol impulsar la imatgeria i les tradicions pròpies i ampliar, a més, la franja horària de la festa, de manera que comenci el matí de dia 19 de gener per crear dinàmiques de participació populars engrescadores", asseguren des de l'Ajuntament.

L'Obreria de Sant Sebastià és una associació que es va constituir legalment l'octubre del 2019, i és l'òrgan que aglutina les diferents confraries de festes que hi ha a Ciutat. Fa la funció de federació de confraries, i fomenta la participació del teixit associatiu i l'autogestió de les festes patronals.

Per al regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo, "és una oportunitat per fomentar el teixit associatiu i l’autogestió de les festes patronals", ja que aquestes iniciatives ciutadanes "impliquen molts veïns i veïnes per celebrar unes festes de Sant Sebastià més sentides". "La cultura popular té a veure amb donar veu als col·lectius que participen i recuperen tradicions sumant un nou model de festa", ha tancat el regidor.

L'eclosió de les confraries: una quarantena de grups i 1.300 persones

Actualment, es calculen a Palma una quarantena de confraries que acullen un total de 1.300 confrares. Són grups d'entre 30 i 250 membres amb un nom propi i un mocador, emblema o escut que els identifica. A banda de participar en les festes de Sant Sebastià, organitzen un dinar de germanor, entre altres activitats.

La trobada de confrares és l'acte central. Tindrà lloc el mateix dia 19 a partir de les 17 h a la plaça de Llorenç Bisbal. Allà es farà una breu desfilada d'una representació de dos metres del braç incorrupte de Sant Sebastià, que presidirà l'encontre. El braç s'enfrontarà a una representació de la pesta formada per un ninot de tela que finalment serà vençut. La música i l’ambientació començarà a les 17 h i acabarà a les 00 h.

A mes, s'han organitzat cercaviles amb actuacions musicals a la plaça de Weyler i al carrer dels Oms, com ja es va fer a edicions anteriors. Començaran a les 21 h i acabaran a les 3 h en el cas de la plaça de Weyler, i de 21 h a 02 h al carrer dels Oms. El 2019 es va celebrar per primera vegada l'acte de trobada i va ser tot un èxit de participació.

stats