Societat 17/12/2019

Encalentir menjar a la carmanyola de plàstic i beure aigua de barral és nociu per a la salut

El doctor i catedràtic de Radiologia i Medicina de la Universitat de Granada Nicolás Olea adverteix que l'Administració i els productors ignoren els riscos

Kike Oñate
2 min
UN DINAR CASOLÀ 
 Els llegums són un dels aliments més fàcils de portar en un tàper.

PalmaNo tots els plàstics que feim servir diàriament són tòxics, però existeix un petit llistat de substàncies químiques que sí que ho són. El bisfenol-A, que constitueix el policarbonat (PC) i la resina epoxi, per exemple, poden alterar el sistema hormonal. Segons explica el doctor i catedràtic de Radiologia i Medicina de la Universitat de Granada Nicolás Olea, "hackegen" les hormones i poden causar problemes de salut com dèficit d'atenció, infertilitat i diabetis. A més, si determinats compostos són sotmesos a una font de calor com el microones, és encara més perillós, i l'expert recomana no encalentir menjar a la carmanyola perquè pot alliberar additius del plàstic que són perjudicials. En altres casos, Olea desaconsella que infants i embarassades beguin aigua de barrals com els que es fan servir a les oficines.

"L'Administració no admet els riscos produïts per aquestes substàncies conegudes com a disruptors endocrins", lamenta el doctor. Olea també critica que els productors es neguin a admetre que alguns dels productes que fabriquen poden ser tòxics per a la salut humana i demana que passin controls de qualitat més exhaustius. En canvi, el catedràtic recorda que el 2011 es va prohibir l'ús de policarbonat (PC) en els biberons per la possibilitat d'alliberar bisfenol-A amb la calor, però fins aquell moment es feia servir aquesta substància tòxica. Actualment molts dels barrals d'aigua recarregables tenen PC, que pot alliberar bisfenol-A, mentre que els sòls de linòleum i els guants de goma que estiguin fets de policlorur de vinil (PVC) poden alliberar ftalats i altres additius tòxics.

Nicolás Oleo va participar recentment en la jornada 'Com desplastificar l'alimentació: toxicitat en els envasos i els agents implicats en la seva reducció', organitzada per Rezero – Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum, el Govern i la Universitat de les Illes Balears (UIB), que va reunir experts i representants dels diferents sectors de la cadena alimentària. La presidenta de l'Executiu balear, Francina Armengol, va inaugurar l'acte que s'enmarca en una campanya de Rezero.

La fundació va cercar el suport de 20 persones influents dels àmbits de la cultura, la ciència, l'esport, l'ecologisme, la salut i la política de les Balears i Catalunya per fer visible el problema dels plàstics en el cos humà. De fet, varen detectar 21 derivats plàstics diferents a l'orina dels participants.

Campanya de conscienciació

'Salut sense plàstic' vol servir perquè s'apliquin normatives que protegeixin el medi i la salut humana desplastificant els aliments i que des de les administracions es faci una tasca de precaució i d'accés informatiu. Per això, cal que s'inverteixi en recerca sobre els efectes d'aquests contaminants sobre la salut de les persones i els ecosistemes. Per tot això tenen una pàgina web per signar a favor d'aquestes reivindicacions.

stats