Societat 03/07/2020

Les empreses s'estalviaran la meitat en la Seguretat Social en els fixos discontinus

El govern espanyol aprovarà aquest divendres un decret llei que beneficiarà 80.000 assalariats de les Balears

A. Tarragó
2 min
El sector d'hosteleria impulsa l'ocupació a Balears.

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha anunciat aquest divendres dematí el darrer acord en matèria laboral aprovat pel Consell de Ministres. Es tracta d'un decret llei que preveu una bonificació del 50% a les empreses que contractin treballadors fixos discontinus entre els mesos de juliol i octubre. Aquesta mesura afectarà uns 80.000 assalariats de les Balears, els quals representen dos terços del total.

Tant el conseller com la resta de membres de la Mesa de Diàleg Social –CAEB, CCOO, UGT i PIME Balears– han mostrat "satisfacció" davant la iniciativa, que és especialment important per a les Balears, atesa l'estacionalitat que caracteritza l'activitat econòmica de les Illes. Després de reunir-se aquest divendres dematí, la Mesa ha mostrat tot el suport a l'anunci de l'executiu estatal.

D’aquesta manera, ha explicat el conseller, “alguns fixos discontinus rebran una bonificació pràcticament total a la Seguretat Social”, ja que aquesta darrera mesura és compatible amb les exoneracions pactades anteriorment pels treballadors que estaven sotmesos a Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Aquestes exoneracions oscil·len entre el 60% i el 40% de la bonificació.

Cal tenir en compte que els fixos discontinus representen el 70% dels treballadors afectats pels ERTO. Això pot suposar que l'executiu espanyol aboni fins a 60 milions d'euros per als treballadors de les Balears, en cas que aquests 80.000 assalariats siguin reincorporats a les seves empreses.

Activitat al 30%

"Treballam per enfortir els mesos centrals de la temporada d'estiu", ha declarat el conseller, "i aquest decret llei especial per als fixos discontinus reconeix aquesta singularitat" de l'economia balear. Aquesta decisió afecta principalment les empreses relacionades amb el turisme, entre les quals s'inclouen les del sector de l'hostaleria i la restauració, per exemple.

Per part seva, la presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas, ha advertit que continuen "preocupats", perquè la previsió és que l'activitat se situï "entre el 30% i el 40%" durant aquest estiu. Tot i això, ha felicitat el Govern balear i l'espanyol per la mesura, que Planas considera "molt bona i necessària".

Una empenta per als empresaris

Pel que fa als sindicats, el secretari general d'UGT, Alejandro Texías, ha reconegut "la discreció" amb què han treballat tant el govern espanyol com el balear. Ara, ha assenyalat, és important que "els empresaris de les Illes no tinguin miraments i obrin perquè les activitats importants es comencin a omplir". En la mateixa línia, el secretari general de CCOO, Jose Luis Garcia Vidal, ha lamentat que "ens jugam molt durant la temporada a les Balears, especialment enguany".

Finalment, el president de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM) de les Balears, Jordi Mora, ha destacat que "hi ha una part de protagonisme innat del Govern de les Illes" en aquest nou decret, que tindrà el seu impacte "més important" a l'Arxipèlag. Mora ha resumit aquesta mesura com "uns ànims perquè les empreses puguin obrir, amb aquests 60 milions d'euros d'estalvi" que ofereix el govern de l'Estat.

stats