Inserció laboral
Societat 28/07/2023

Les empreses d'inserció incrementaren els ingressos un 40% durant el 2022, amb 4,4 milions d'euros

Amb aquestes xifres s'han pogut contractar 201 persones a jornada completa

ARA Balears
2 min
Roda de premsa amb els representants de les empreses d'inserció laboral

PalmaLes empreses d'inserció de les Balears incrementaren els ingressos anuals un 40% respecte de l'any anterior. Es va arribar als 4,4 milions d'euros en conjunt, el 87% dels quals corresponen a la facturació de serveis i el 13%, a subvencions. Així ho han explicat en una roda de premsa aquest divendres les cinc empreses d'inserció i economia solidària que formen la Xarxa Alternativa i Solidària, que han desgranat les dades més rellevants de la Memòria 2022.

En relació amb l'entorn econòmic conjunt amb les administracions, la quantia ha estat d'1,3 milions d'euros, fet que suposa un augment del 66% en relació al 2021 i un 279% de les subvencions rebudes. En aquest sentit, el retorn social anual mitjà per persona treballadora d'inserció a jornada completa és d'11.092 euros, el 45% dels quals corresponen a cotitzacions de l'empresa a la Seguretat Social i el 36%, a l'IVA.

Pel que fa a les xifres socials, s'han contractat 201 persones a jornada completa. D'aquestes, 25 han estat amb contracte d'inserció, un 33% més que el 2021. D'altra banda, 21 persones que han finalitzat el contracte o l'itinerari d'inserció s'han adherit al mercat laboral ordinari, la qual cosa significa un 60%. Les activitats econòmiques que desenvolupen aquestes entitats són variades, per exemple: Deixalles Serveis Ambientals recull i tracta mobles, electrodomèstics i roba, entre altres. Per la seva banda, Mestral Inserció i Medi Ambient du a terme tasques semblants a Deixalles i, a més, gestiona un viver ecològic, ven productes de comerç just i gestiona una escola de restauració.

En referència al perfil de les persones, no n'hi ha un de concret, ha dit el gerent de Mestral, Antoni Aguiló: "Ve gent de diversos perfils". A les entitats hi acudeixen des de persones nouvingudes fins a persones politoxicòmanes o d'entorns familiars conflictius, entre altres. Per això, els itineraris que segueix cada individu "són variats i s'adapten a cada un d'ells". Segons Aguiló, "el nivell d'èxit depèn de cada persona". "De vegades no se'ls renova el contracte perquè no es deixen ajudar"; malgrat tot, ha assegurat que és una minoria.

D'altra banda, ha assenyalat les limitacions amb les quals es troben a l'hora de contractar, ja que "la reforma laboral ha desfavorit la contractació", perquè "ha erradicat el contracte temporal gairebé íntegrament". Així mateix, ha criticat el percentatge de contractes reservats de les administracions, que considera "absurd", perquè "depèn de les circumstàncies".

En aquest sentit, ha argumentat que si, per exemple, es requereix gent per a una ampliació de l'aeroport, "es necessita saber amb temps, per estar preparats". És a dir, que han de poder comptar amb persones formades "adequadament", per la qual cosa "és igual si el percentatge és del 10% o més, si no es poden cobrir els llocs sobre la base de les necessitats".

stats