Societat 28/01/2021

L'empresa de l'antiviral contra el covid-19 fet a partir d'un invertebrat marí de les Balears s'enfila a la borsa

La farmacèutica PharmaMar es va disparar més d'un 21% a l'Íbex-35

ARA BALEARS
2 min
Una de les dosi del nou antiviral del laboratori PharmaMar

La publicació feta aquest dimarts a la revista Science en què es destacava la descoberta dels importants efectes contra el covid d'un antiviral (la plitidepsina) fet a partir d'un invertebrat marí de les Balears ha tingut conseqüències directes a la borsa. PharmaMar, la farmacèutica encarregada de produir l'antiviral, es va enfilar més d'un 21% a l'Íbex-35 el dia de l'anunci. Després de disparar-se un 1,2% més en la jornada d'ahir, aquest dijous ha posat fre a la seva escalada i ha caigut un 4%.

La plitidepsina és un compost de l'empresa PharmaMar que inicalment es va extreure d'un tipus d'invertebrat marí anomenat Aplidium albicans. Aquest animal es manté immòbil al fons de la mar, filtrant l'aigua per alimentar-se, i viu en els fons marins d'Eivissa i Formentera. En l'actualitat, aquest antiviral també es pot obtenir de manera sintètica.

Segons assenyalen els investigadors, la plitidepsina, que rebaixa un 99% la càrrega de coronavirus, és el compost més potent que s'ha trobat fins ara contra el SARS-CoV-2, i es podria començar a provar en assajos clínics. L'article de la revista Science exposa que la plitidepsina actua bloquejant la proteïna eEF1A, present en les cèl·lules humanes, i que és utilitzada pel virus per reproduir-se i infectar altres cèl·lules.

La publicació explica com en dos models animals diferents d'infecció per covid-19 l'assaig va demostrar la reducció de la replicació viral, cosa que va comportar una disminució del 99% de les càrregues virals al pulmó dels animals tractats amb plitidepsina. El document també destaca que, tot i que la toxicitat és una preocupació en qualsevol antiviral dirigit a una proteïna de la cèl·lula humana, el perfil de seguretat de la plitidepsina està ben establert en humans, i que les dosis ben tolerades utilitzades a l'assaig clínic són significativament més baixes que les empleades en aquests experiments.

En aquest sentit, els investigadors han conclòs que els resultats positius de l'assaig clínic de PharmaMar suggereixen que la plitidepsina "hauria de considerar-se seriosament per ampliar els assajos clínics per al tractament de covid-19".

stats