Societat 19/08/2022

Emmallaments en plàstic: la causa principal per la qual han d'atendre tortugues marines a les Illes

Enguany n'han trobat 15 en aquesta situació i una d'elles l'han amollada aquest divendres a la mar al Parc Natural de Mondragó

ARA Balears
2 min
'Papaya', de 35, 7 kg, va ser trobada amb emmallament a ambdues aletes anteriors i el coll per una xarxa fantasma

PalmaCada any es troben i es rescaten desenes de tortugues marines que es troben en mal estat a les costes de les Illes. Enguany no ha estat diferent i s'han atès 27 tortugues a Mallorca, 10 a Menorca , 7 a Eivissa i 4 a Formentera. Segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat, la principal causa per la qual s'ha d'atendre aquests exemplars és l'emmallament en plàstic.

En concret, de les 48 tortugues, 15 han estat ateses per aquesta causa, que pot provocar infeccions a les aletes que es poden estendre per tot el cos, si el bocí de plàstic que dificulta la circulació no és extret per un professional. A banda de l’emmallament, la segona causa d’entrada de les tortugues vives és la ingesta de plàstic. Així, quatre varen ser rescatades per aquest motiu, una per captura accidental, una altra per traumatisme i una més per malaltia.

Així, des de la Conselleria han recordat que el protocol de rescat de fauna marina catalogada estableix que qualsevol albirament d’una espècie protegida amb dificultats ha de ser comunicat a l’112. En el cas de les tortugues marines, es demana rescatar l’exemplar perquè pugui ser atès pels tècnics autoritzats per la Conselleria, però en cap cas s’ha d’intentar desemmallar la tortuga.

N'amollen un exemplar més

Personal tècnic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori i de la Fundació Palma Aquarium ha participat, aquest divendres, en l’amollada d’una tortuga marina (Caretta caretta), que ha tornat a la mar després de recuperar-se al centre de la Fundació Palma Aquarium. L’exemplar, anomenat Papaia, és un dels 22 que han arribat vius, enguany, al centre.

L'alliberament de la tortuga marina.

L’animal, retornat a la mar al Parc Natural de Mondragó, va entrar el juny passat al centre gràcies a l’avís d’un particular. Papaia, de 35,7 quilos, tenia un emmallament a les dues aletes anteriors i al coll per una xarxa fantasma.

stats