Aigua
Societat 21/09/2022

Més de 25 milions d'euros per renovar 70 quilòmetres de canonades a Palma

Dels 45 projectes elaborats per Emaya en quatre anys, menys de la meitat han finalitzat

Patrícia Segura
2 min
Emaya

PalmaEl president d'Emaya, Ramon Perpinyà, ha presentat aquest dimecres el balanç dels projectes i obres de renovació de la xarxa d'aigua potable i del clavegueram a Palma. En quatre anys, s'han invertit 25,5 milions d'euros en la renovació de la xarxa d'aigua potable i sanejament als barris. En total, s'han renovat 70 quilòmetres de canonades, dels 1.000 que té la ciutat. Segons Perpinyà, per posar totes les canonades al dia "s'hauria de fer una renovació similar a la d'aquesta legislatura".

De 2018 a 2022 s'han elaborat 45 projectes a 32 de barris diferents, com Son Serra, Son Vida i Santa Catalina. Els darrers han estat al centre de Palma: al carrer dels Oms i a Jaume III. Del total de plans, menys de la meitat (18) han finalitzat i 19 estan en procés d'execució. Però n'hi ha vuit que encara estan pendents de licitació, i s'espera que s'iniciïn les obres l'any 2023. Entre ells, a Pere Garau, Son Ferriol, Sant Jordi i la plaça d'Espanya.

Del total de 70.000 metres de conduccions que es renoven en tots aquests projectes, 55.000 són canonades per a l'abastiment d'aigua potable i 15.000 de la xarxa de clavegueram. Les xarxes ja renovades són majoritàriament a l'eixample de la ciutat, on van ser construïdes durant els anys 50 i 60. Però la vida útil d'una xarxa és d'entre 40 i 50 anys. "Encara queden xarxes que tenen 75 anys, sobretot, al barri antic", ha admès Perpinyà.

Entre els projectes pendents es troba també el contracte de la nova depuradora, amb un pressupost de 142 milions d'euros del govern estatal, que està en tràmit d'adjudicació. Jaume Femenies, director del cicle de l'aigua d'Emaya, ha explicat que es finançarà amb fons Next Generation: "Emaya s'encarregarà de la gestió de l'execució i la depuradora serà de la nostra propietat".

Reducció de pèrdues

A més, una de les millores més destacades que aporta la renovació de la xarxa de subministrament és la reducció de les pèrdues d'aigua a les fuites i avaries. Les substitucions de canonades antigues fetes aquests anys han suposat una reducció de pèrdues d'aigua estimades en 217.500 m³ d'aigua, l'equivalent al consum anual de 2.000 persones.

Tot i això, continuen sorgint pèrdues. El diumenge passat prop de 600 habitatges van quedar sense aigua a Palma. Una conducció d'aigua potable de l'avinguda d'Alemanya, a Palma va rebentar cap a les 07.30 hores i Emaya va tallar l'aigua en aquest sector, atès que la zona s'havia inundat. Perpinyà ha explicat que la canonada té devers 40 anys: "Les canonades rebenten quan el consum baixa perquè la pressió creix". Els serveis d'Emaya van canviar la canonada de sis metres per una de nova de fibrociment.

stats