Societat 17/05/2022

La fi de les mascaretes a interiors: "Avui ja m'he pintat els llavis"

Encara seran obligatòries en espais sanitaris, centres sociosanitaris i el transport públic

ARA Balears
2 min
Clients dins una tenda de Palma sense mascareta.

PalmaEl Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ja ha confirmat l'adeu a l'ús de les mascaretes a interiors, la restricció més longeva de la pandèmia. Si bé encara seran obligatòries en espais sanitaris, centres sociosanitaris i el transport públic, els comerços i establiments de Palma han pogut veure aquest dimecres una gran majoria de cares descobertes.

Un establiment de Palma.

Florencia fa feina a una botiga de cosmètica ubicada prop de la plaça Major. Està darrere el taulell, cobrant a uns compradors i no duu mascareta. "Respectam el que decideixi la persona que atenem; si algun client duu mascareta, nosaltres ens la posam mentre hi interactuam", explica. Visiblement contenta, assegura que la fi d'aquesta mesura sanitària ha estat "una alliberació". "Avui ja m'he pintat els llavis", conta.

Però hi ha un poc de tot. Imma passeja amb la seva filla Celia pel carrer de Jaume III. Està estibat de visitants: n'hi ha que fan compres, n'hi ha que esperen per comprar un gelat i n'hi ha d'altres que s'aturen a fer fotos a algunes de les façanes. Elles dues duen la mascareta perquè creuen que encara és "prest" per pensar que aquest malson ha acabat. "Si no es posen mitjans, els posaré jo pel meu compte", remarca la primera. Fa feina a una perruqueria, on la distancia amb el client és "mínima", i defensa que dur mascareta és una manera de continuar protegint-se a ella i els altres. La seva filla, per part seva, subratlla que, si bé no la impacta veure gent sense mascareta dins les botigues, sí que li genera un poc d'angoixa.

Envoltat d'esportives i jaquetes ben modernes, José explica que, a la seva botiga, hi ha treballadors que prefereixen posar-se la mascareta quan hi ha molts de clients. "D'ahir a avui el canvi s'ha notat un 100%", subratlla. Ell assegura que, d'ençà que s'ha despertat, ha tingut clar que avui ja faria la jornada amb la cara descoberta. "En Pedro sí que la duu, però, com veus, la resta ja anam sense", afegeix.

Un carrer de Palma ple de gent.

Na Cati, una comerciant que fa feina per devora la plaça de Cort, indica que la gran majoria de persones que han entrat avui al seu comerç ho han fet també sense mascareta. Ella no en duu; no obstant això, la seva empleada en llueix una de vermella. "Teníem moltes ganes de llevar-nos-la", remarca.

Finalment, Patricia considera que es tracta d'un fet "molt esperançador". Aquesta jove agraeix la "normalitat" que suposa anar pel carrer sense haver de pensar "ai, no he agafat la mascareta". "Entrar a un bar i poder anar al bany sense mascareta és una tranquil·litat", apunta. La seva amiga Esther destaca que està "molt feliç" per aquesta modificació. No obstant això, destaca que la mascareta "és un complement que ha vingut per quedar-se". "Hi ha llocs on, per precaució, s'entén que s'ha de continuar duent mascareta, s'ha de tenir sentit comú", adverteix.

stats