Societat 27/11/2023

Educació traurà 321 places d'oposicions per al curs 2024-2025

La majoria de les places es concentraran a les Pitiüses i Menorca, a causa que, en el marc del concurs de trasllats d'enguany, molts mestres desplaçats tornaran previsiblement a Mallorca

3 min
Imatge d'arxiu de les passades oposicions docents

PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats convocarà 321 places d'oposició per al curs 2024-2025 el mes de febrer i les proves començaran, previsiblement, al juny. Ho ha anunciat el conseller d'Educació, Antoni Vera, als sindicats representats a la Mesa Sectorial de l'Ensenyament Públic. Aquestes places són provisionals, a l'espera de saber quantes en queden després del concurs de trasllats d'enguany, en el qual han demanat canvi de destinació 4.500 persones. És per aquesta raó que s'esperarà que acabi aquest procés per convocar les oposicions. El desglossament mostra que 189 seran per a l'ensenyament secundari; cinc per a professors d'escoles oficials d'idiomes; 22 per a docents de música i arts escèniques; dos per a professors d'arts plàstiques i disseny; 70 per a mestres; 32 per a professors especialistes en sectors singulars de la formació professional i una plaça per a mestres de taller d'arts plàstiques i disseny.

En el marc de la reunió, també s'ha donat a conèixer l'oferta pública d'ocupació, que ascendeix a 366 places. "D'aquestes, enguany no sortiren totes, perquè tenim tres anys per anar-les traient", ha dit Vera. "A les oposicions de febrer sortiran també places que varen quedar pendents de 2021 i part de 2022. De 2022 en quedaran 80 per treure". Tant la proposta de places d'oposició com de la de l'oferta pública d'ocupació l'han aprovada per unanimitat tots els sindicats.

Per altra banda, Vera ha assegurat que els 94 milions d'increment pressupostari es destinaran a "millores socials per als docents i a infraestructures". "Hi ha marge de millora, i amb aquest marge ens asseurem a negociar -amb els sindicats".Vera ha valorat el pressupost "expansiu" d'Educació per al 2024, amb un increment que "es destinarà principalment a millores socials per a docents, infraestructures i l'atenció a la diversitat, que és el gran drama amb què s'ha trobat la Conselleria", ha dit. Vera també s'ha referit així a l'Acord Marc d'Educació i ha recordat que tant ell com la presidenta del Govern, Marga Prohens, han dit que "era de compliment" i, per tant, "es complirà". De fet, ha precisat que "aquest curs, ja es compleix, perquè els docents estan cobrant la carrera professional i, a més, s'han dut al consell de Govern els drets establerts" al document.

Un pressupost "insuficient"

En sortir de la Mesa, els sindicats han valorat positivament la trobada, en relació amb la darrera, quan els representants varen sortir de la reunió decebuts. El representant d'ANPE, Víctor Villatoro, s'ha mostrat satisfet, però ha demanat concretar "a quines especialitats i illes es concentraran". També ha recordat que la llei permet convocar "el 120% de les places que es generin". Per la seva banda, el portaveu de l'STEI, Vicenç Garcia, ha recordat que a la reunió del Consell Escolar d'aquest dimarts, en què el conseller presenta els comptes del departament, el sindicat hi votarà en contra. "Reflecteixen una política educativa en la qual no creim. No hi estam en d'acord". "Són uns pressupostos que emparen eliminar de soca-rel la nostra llengua, però no plantegen temes com els problemes d'habitatge de les Balears ni la inclusió de l'alumnat NESE", ha dit.

El representant d'UOB, Gabriel Vives, ha fet èmfasi en els pressupostos. "Hi ha punts de l'Acord Marc que queden enrere, com la reducció de ràtios i les llicències per a estudis", ha dit Gabriel Vives. "És un pressupost insuficient", ha opinat.

Tino Davia, d'UGT, també ha valorat positivament les dades de places per oposició: "La majoria de les places sortiran a les illes petites, i estarem a favor de tot el que sigui donar estabilitat i posar fi als problemes d'interinatge". Pel que fa als pressupostos, ha assegurat que, malgrat l'increment pressupostari de 94 milions d'euros, "encara no s'arriba al 5% del PIB". Davia també ha considerat que, en aspectes com la carrera professional, "cal anar un poc més enllà" del que preveu l'acord. Per la seva banda, Toni Marín, de CCOO, també ha mostrat "satisfacció" amb la convocatòria de places, i ha demanat a Vera "que presenti un calendari d'aplicació de l'Acord Marc".

stats