Societat 16/09/2020

Educació i sindicats acorden les substitucions "exprés" de professors

Es preveu que es puguin posar en marxa dilluns i que es puguin cobrir les baixes provocades pel covid-19 en 24 o 28 hores

Ara Balears
2 min
La directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, durant la Mesa Sectorial.

PalmaTots els sindicats han votat a favor de posar en marxa les substitucions "exprés" de professors a la mesa sectorial que ha tingut lloc aquest dimecres. La idea és crear un grup de professors per cobrir tan aviat com sigui possible les baixes de professorat causades pel covid-19 i així assegurar que els centres educatius puguin tenir els suficients docents per a tots els grups.

Per adjudicar les places es respectarà en tot moment l'ordre de la borsa dels aspirants que hi participin. A més, està previst que les baixes es puguin cobrir entre les 24 i 48 hores després que els centres comuniquin una baixa per covid-19. Per part seva, el docent s'incorporarà al centre corresponent el primer dia lectiu següent. Es preveu que el grup es posi en funcionament divendres, i que dilluns ja es puguin començar a cobrir baixes.

Aquest grup cobrirà les substitucions inajornables i de curta durada de tutors tant d'Infantil i Primària, com també dels àmbits sociolingüístic i cientificotècnic de Secundària que hagin d'estar en quarantena. Es tracta d'una mesura extraordinària que posa a disposició dels centres docents contractats per la Conselleria i distribuïts entre les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa. Aquests darrers cobriran també les baixes que hi pugui haver als centres de Formentera.

La directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, ha defensat que la mesura "dona una resposta àgil i ràpida als centres educatius que, amb motiu de la pandèmia covid-19, registren baixes importants entre el cos docent i que poden afectar el funcionament normal dels centres educatius de les Illes Balears".

Sindicats denuncien manca de transparència

El sindicat UGT s'ha mostrat "satisfet" per les substitucions ràpides, però demana que no només siguin per baixes derivades pel coronavirus sinó per tota mena de baixes, un reclam que fan des de fa temps. D'altra banda, es queixa de la "falta de transparència" per part de la Conselleria, per no donar els casos de contagis amb el nom dels centres afectats. A més, demanen EPIS, sistemes de protecció individual i que s'estengui l'ús de la mascareta FFP2 "als docents que ara mateix no utilitzen aquesta mascareta, com als cicles d'alumnes infantils i a l'alumnat amb necessitats especials".

Per part seva, l'STEI ha demanat que s'informi de manera periòdica els delegats de prevenció de riscos laborals del sindicat sobre l'evolució dels contagis de covid-19 en l'entorn escolar. L'entitat sindical considera que els delegats han de tenir informació de primera mà "i no és admissible que se n'hagin d'assabentar a través de la premsa, ja que són una part implicada directament en la qüestió".

stats