Societat 22/04/2023

Educació retirarà el concert a Aixa-Llaüt si no deixa de segregar per sexes a tots els cursos

De les 47 aules concertades que la Conselleria proposa tancar amb vista al curs vinent, 29 són del centre del Parc Bit, que vol instaurar el model mixt de manera progressiva

2 min
Les escoles Aixa i Llaüt segreguen els seus alumnes per sexes. ARXIU

PalmaLa Conselleria d'Educació no renovarà el concert del centre Aixa-Llaüt del Parc Bit, vinculat a l'Opus Dei, si no deixa de segregar per sexes a tots els nivells acadèmics al curs 2023-2024. En el marc de la reunió per a la renovació dels concerts educatius que vencen enguany, feta aquest divendres matí, el centre ha proposat, amb vista al curs vinent, únicament introduir l'educació mixta a primer de Primària. A partir d'aquí, a cada curs s'aniria incrementant un nou nivell acadèmic fins a completar-los tots. Davant aquesta proposta, la Conselleria ha ratificat que ni la LOMLOE ni la Llei educativa de les Illes Balears permeten l'educació segregada. De fet, el Tribunal Constitucional ha validat recentment el principi de coeducació a les aules.

En el marc de la reunió, s'ha posat sobre la taula la possibilitat de tancar 47 aules de 18 centres concertats, 29 de les quals són de l'Aixa-Llaüt. Malgrat tot, aquesta proposta de la Conselleria és provisional i queda supeditada a l'evolució de les matriculacions fins al mes de setembre, moment en què es prendrà la decisió definitiva.

Pel que fa a la resta d'aules d'Infantil que podrien ser tancades, la causa exposada per la Conselleria és la reducció de la natalitat que experimenten les Balears des de fa molts d'anys. En aquest sentit, des del curs 2017-2018, l'escola concertada ha perdut més de 2.285 alumnes a les etapes d'Infantil i Primària, segons ha explicat el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante.

La normativa, ja modificada l'any passat, és molt clara, i estableix una ràtio mínima de 18 alumnes per aula per procedir al seu concert. El tema està en el fet que hi ha aules que no compleixen aquest requisit, i malgrat tot, la Conselleria ha optat fins ara per no intervenir. De fet, en el marc de la reunió d'avui, s'ha posat sobre la taula la possibilitat de modificar de nou la normativa de ràtios, i rebaixar la màxima de 25 a 22 a quart d'infantil, amb l'objectiu de possibilitar una redistribució equilibrada dels alumnes entre tots els centres. D'aquesta manera, s'evitaria que hi hagués escoles amb 15 alumnes per aula, i d'altres amb 24. Amb tot, fonts de la negociació expliquen a l'ARA Balears que durant la reunió hi ha hagut moments de tensió, en els quals representants d'Escola Catòlica han acusat el Govern de prendre aquestes decisions amb voluntat política i de perjudicar els centres que representen. De fet, la patronal ha reclamat en un comunicat que el Govern retiri la proposta de clausura d'aules i mantingui tots els concerts vigents en l'actualitat.

stats