Societat 29/05/2023

Educació publica les adjudicacions provisionals del concurs de mèrits del procés d'estabilització

L'objectiu és reduir el nombre de treballadors temporals al 8%, enfront del 26% actual

ARA Balears
2 min
Aspirants durant les oposicions docents.

PalmaLa Conselleria d'Educació ha fet pública avui la llista amb les adjudicacions provisionals del concurs de mèrits, en el marc del procés d'estabilització docent, pel qual molts interins passaran a ser funcionaris de carrera. Aquest procés s'emmarca en un de més ampli, de concurs oposició, que també inclou unes oposicions extraordinàries i unes d'ordinàries. Per al concurs de mèrits, Educació va acceptar 11.635 sol·licituds per cobrir 2.583 places.

Aquest procés d'estabilització persegueix complir la normativa estatal aprovada l'any 2021, que emana de la directiva de la UE 70/199/CE. La norma europea fixa l'obligatorietat de reduir la taxa de temporalitat en el sector públic. La meta és abaixar el nombre d'interins al 8%, enfront del 26% actual.

Una persona pot consolidar diverses places

A partir del 2020, el govern "va reduir la taxa de reposició i la va deixar al 15%, de manera que, de les persones que es jubilaven –i generaven plaça–, només se'n cobrien el 15%", explica Segura. Tot plegat derivava en el fet que les persones que entraven en el sistema de funció pública com a interins tenien poques opcions de consolidar la plaça, perquè no se n'oferien. "Si més no, arriba un punt en el qual es considera que, si estàs molts anys fent d'interí, hi ha una situació de maltractament laboral i estàs en frau de llei. Per aquesta raó, se t'ha de compensar. Així, es dona lloc al sistema de concurs de mèrits i al procés d'estabilització", explica Segura.

Amb tot, aquest concurs té particularitats. Els requisits per accedir-hi són els mateixos per a tothom, sempre que es tingui la titulació demanada. Per això, "un docent pot ser especialista en matemàtiques, però també es pot presentar a biologia, per exemple", assenyala Segura. Tot plegat pot donar lloc que una persona, si té sort, pugui consolidar diverses places. "És el cas d'un dirigent d'un altre sindicat, que n'ha consolidades 20". Aquesta situació es deu al fet que la normativa no permet que puguis tenir diverses places al mateix cos (per exemple, Primària), però "sí que pots tenir una plaça a Primària i una a Secundària, per exemple", afegeix. Això no obstant, Segura considera que la responsabilitat no és de la gent que consolida diverses places, perquè "estan en el seu dret", sinó que la norma està mal plantejada.

stats