Societat 02/06/2021

Educació mantindrà els prop de 600 docents contractats pel covid-19 per al curs 2021-22

El conseller Martí March s'ha reunit aquest dimecres amb els sindicats per tractar l'organització del cicle escolar

ARA Balears
2 min
Famílies a l'entrada d'una escola de Palma.

PalmaLa Conselleria d'Educació mantindrà la plantilla de docents per al curs 2021-2022. Així ho ha assegurat el conseller Martí March als representants sindicals en la Mesa sectorial d'aquest dimecres, en què s'ha tractat l'organització del proper cicle. Així, els devers 567 docents que s'han contractat per respondre a les necessitats derivades del covid-19 a les Balears es preveu que continuïn fent classe a partir de setembre. També es mantindran les substitucions exprés pels casos de contagi que hi pugui haver.

Malgrat això, les ràtios mitjanes "tornaran a la normalitat", tal com ja va anunciar March fa dues setmanes, una decisió que varen acordar les comunitats i el Ministeri de Sanitat en el darrer Consell interterritorial. Així i tot, Educació assegura que es mantindran "dins els límits legals" i que, quan se superin, "es dotaran els grups de més professorat per desdoblar", afirmen en un comunicat. En concret, són al voltant de 20 alumnes a Infantil, 25 a Primària, 30 a Secundària i 35 a Batxillerat i FP.

Mantenir la plantilla actual hauria de permetre recuperar els professors especialistes que ara estan fent de tutors i "recuperar les 19 hores lectives a la Secundària, ja que ara són 21", apunta el portaveu de l'STEI, Cosme Orell. A més, afegeix que s'haurà de veure "quants alumnes es matricularan". Malgrat que aplaudeix la tornada de la presencialitat, defensa que "hi ha mancances", sobretot amb la pujada de ràtios. "Reduir-les ha anat molt i molt bé. Ens diuen que és impossible mantenir-les, però és impossible fins que es fa", rebla.

En el mateix sentit s'expressa Xisca Prats, del sindicat Alternativa: "Ens han dit que mantenir ràtios suposava un endeutament, i hem respost que s'ha de pressionar Madrid perquè estam infrafinançats". Altres demandes que ha plantejat aquest sindicat és que es compleixi el pla de conciliació "que estam esperant des de fa més d'un any" i que s'actualitzen les places de professorat "que des de 2018 es prorroguen".

"Manifestam el nostre total desacord amb la rebaixa d'aquestes mesures que permeten tornar a ràtios anteriors a la pandèmia, disminuint la distància de seguretat a les aules d'1,5 a 1,2 metres", apunten fonts de CCOO en un comunicat, que també es posicionen en contra d'incrementar el nombre d'alumnes per docent. "El protocols presentats a la Mesa Sectorial d'Educació mantenen les mesures i restriccions d'aquest curs, i resulta significatiu que únicament s'han relaxat les mesures de prevenció que afecten la distància personal dins de l'aula i que, per tant, permeten augmentar les ràtios", reblen.

Tino Davia, d'UGT, considera que la Conselleria no hauria d'emprar el terme "al voltant de" per referir-se al màxim de ràtios, perquè "provoca indefensió jurídica i genera desconfiança". En aquest sentit, han demanat que "es fixi clarament la ràtio". Com els altres sindicats, considera que "són massa elevades, fins i tot en una situació normal", i defensa que Educació "ha perdut l'oportunitat" d'anar cap a una educació "més personalitzada, que és un dels objectius de la LOMLOE".

Per part seva, ANPE subratlla que "la generació d'alumnes afectada per la pandèmia arrossega dèficits d'aprenentatge importants" i ha proposat mantenir el professorat interí contractat com a mesura preventiva "per no abaixar la guàrdia davant el coronavirus i les seves possibles variants"..

stats