Societat 17/07/2023

Educació ja té directors generals de Personal Docent i de Formació Professional: Salvador Ruiz i Rafel Maura

Tindran el repte d'implantar les mesures de l'Acord Marc Educatiu, fer front a la jubilació dels docents 'boomers' i a les reivindicacions del sector de l'FP

2 min
El PP vol instaurar la lliure elecció de llengua a la primera infància, un fet que genera controvèrsia entre els docents.

PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats ha nomenat dos nous directors generals. Es tracta de Salvador Ruiz Borràs, com a director general de Personal Docent, i de Rafel Maura Reus, que ja és el director general de Formació Professional i Formació Permanent del Professorat. Ambdós se sumen a Maria del Pilar Guasp Bergas, que és la secretària general de la Conselleria; Ismael Alonso, com a director general de Planificació, Ordenació i Infraestructures Educatives, i Catalina Neus Riera Estarellas, directora general de Primera Infància i Atenció a la Diversitat. Tots ells constitueixen l'equip del conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera.

Al capdavant del seu departament, Ruiz –que fins ara ha estat docent a Eivissa– tindrà el repte d'implantar les mesures previstes a l'Acord Marc educatiu segellat entre els sindicats i el Govern d'Armengol. Segons informen fonts sindicals, és una persona "que coneix el món educatiu i pot fer bona feina". L'Acord Marc inclou mesures molt demandades pels docents, com la retribució de la carrera professional, la reducció d'hores lectives o la recuperació dels dies de baixa sense penalització.

Per altra banda, haurà de col·laborar en les mesures destinades a abaixar les ràtios, una idea que també inclou l'Acord. Per això, segons han reclamat els sindicats al llarg dels darrers mesos, caldran més professors i fer front a la taxa renovació, perquè cada any, segons va advertir al mes de juny l'exconseller d'Educació, Martí March, es jubilen 300 professors. Cal tenir present que en els pròxims anys es retiraran tots els docents boomers, raó per la qual caldrà fer feina des del primer moment per anticipar-se a la situació de manca de personal, que es podria veure agreujada per l'increment constant de la població acadèmica.

El sector de l'FP, a l'espera d'un nou rumb

El nou director general d'FP i Formació Permanent del Professorat, Rafel Maura, haurà de fer front, entre altres qüestions, a un sector descontent per com s'ha fet la política de Formació Professional en la darrera legislatura. En els darrers anys, segons ha pogut saber l'ARA Balears, els professionals de la Formació Professional no s'han sentit escoltats per l'anterior director general, Antoni Baos. Maura haurà de fer front a una oferta d'FP que necessita ser actualitzada i disposar de més places, per fer front a una demanda en augment. En tot plegat, serà necessari el desenvolupament de l'FP Dual i dotar els centres de més recursos. Per altra banda, al llarg dels darrers mesos els professionals consultats han coincidit a assenyalar un fet: l'FP és una eina necessària per fer front a la xacra de l'abandonament escolar a les Illes Balears.

stats