Societat 21/11/2023

Educació recula i amplia 738.000 euros les ajudes de menjador per fer front a la demanda

Més de 2.000 alumnes que complien els requisits varen quedar sense subvenció en la resolució inicial de la Conselleria, que acusa el Pacte de la situació

2 min
Un menjador escolar.

El conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, s'ha compromès a cobrir la quantia de les més de 2.000 beques menjador que varen quedar sense dotació en la resolució del 9 de novembre, i per això afegirà 738.909 euros a la convocatòria. Tal com va avançar el Diario de Mallorca, aquests alumnes, malgrat complir els requisits, haurien quedat sense la subvenció. Aquesta situació afectava 1.482 alumnes amb dret a 275 euros anuals (la quantia més baixa) i 722 amb dret a la subvenció de 500 euros, segons les dades aportades per FAPA Mallorca. Amb aquesta ampliació, segons Educació, 11.998 alumnes rebran els ajuts enguany.

La quantia inicial prevista, de prop 8 milions d'euros, no ha estat suficient per cobrir tota la demanda. Tampoc no ho va ser en cursos anteriors. És per això que el Pacte l'any 2021 va ampliar la partida corresponent per fer front a totes les sol·licituds que complissin els requisits. L'any següent es va optar per un altre mecanisme. I és que, a part de les beques menjador, hi ha una ajuda d'alimentació que cobreix un àpat als alumnes de Secundària i FP que vagin a instituts sense servei de menjador. A aquesta partida s'hi varen adjudicar 1,2 milions, però no es varen gastar tots. El sobrant es va destinar a pagar les beques menjador restants.

Acusacions de mala fe i resposta aclarativa

Enguany aquesta ajuda també s'ha convocat, amb una dotació de 600.000 euros. Se'n beneficiaran 217 alumnes, raó per la qual 450.000 euros quedaven sense repartir. Al ple del Parlament, Vera ha dit que no es podrà fer ús d'aquesta partida perquè no es va vincular amb les beques menjador, "tal vegada perquè hi havia d'haver un canvi de Govern". Davant aquesta acusació, qui va ser directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa amb el Pacte i actual diputada del PSIB, Amanda Fernández, i responsable d'aquestes ajudes, ha respost amb contundència: "Jo li solucion. No és que les ajudes no estiguin vinculades. És que la partida d'ajuts de Secundària és la mateixa que la de menjador. Per tant, li sobren 450.000 euros".

stats