Societat 23/06/2023

Educació retindrà 9.000 euros al líder de SIAU per absentisme laboral i ell denuncia una "persecució als sindicalistes"

La Conselleria assegura que se li va comunicar que s'havia d'incorporar al seu lloc de feina, un fet que ell nega

2 min
Joan Crespí, secretari general de SIAU.

PalmaLa Conselleria d'Educació sancionarà amb 9.000 euros Joan Crespí, secretari general del sindicat SIAU, per haver-se absentat de manera continuada del seu lloc de feina de docent des del mes de gener. Així ho ha confirmat la Conselleria a l'ARA Balears. Per satisfer el deute, se li descomptaran la quantia de les seves nòmines futures, garantint que mai cobri menys del salari mínim interprofessional. Davant aquesta decisió, que no és ferma, Crespí interposarà un recurs i acusa Educació de "perseguir els sindicalistes". Més enllà de la sanció econòmica, també s'obrirà expedient disciplinari per una falta greu a Crespí, per haver abandonat el seu lloc de feina i haver fet necessari incorporar un substitut.

"En cap moment he fet ús de cap alliberament sindical", explica Joan Crespí. SIAU va demanar l'alliberament sindical de Crespí després de ser tercera força a les eleccions de 2022. Però Educació va rebutjar la petició, i la va ajornar al mes de setembre. "Es va fer així perquè els comicis varen caure en desembre, i el que es fa és que els anteriors alliberats mantinguin la condició fins a juny, i els que surten de les noves eleccions ho passin a ser el mes de setembre", asseguren fonts de la Conselleria.

A través d'una sentència judicial

Davant aquest ajornament, SIAU va denunciar Educació, però els tribunals han donat la raó a l'Administració, encara que el sindicat interposarà un recurs. És precisament el gir judicial el que ha motivat les sancions, expliquen les fonts d'Educació. Crespí assegura, però, que "l'alliberament de treballadors durant el curs s'ha fet sempre, tant per part dels sindicats com de treballadors que van a fer feina a la Conselleria".

Per altra banda, Crespí explica que esperava el moviment d'Educació "perquè ha estat impedint que es fes la feina sindical, des del primer moment". Recorda que quan es varen celebrar les eleccions sindicals la Conselleria "va posar través perquè ens hi poguéssim presentar i, fins i tot, la Direcció General de Treball, els va haver de dir que teníem tot el dret a presentar-nos i que no se'ns podia negar el dret a assistir a les reunions", explica.

stats