Societat 08/07/2019

Tot i que en 7 anys s'ha reduït l'atur un 41%, es manté la fragilitat del mercat laboral balear

CCOO vol combatre la figura del treballador pobre i demana polítiques per als joves, els majors de 55 anys i reduir l'escletxa laboral entre homes i dones

Maria Fuster
3 min
Imatge d'arxiu. / ISAAC BUJ

PalmaL'informe sobre l'evolució de l'ocupació, la contractació i els salaris del 2011 al 2018 de CCOO presenta dades molt positives, com la reducció d'un 41% de l'atur (83.262 persones aturades l'any 2011 i 48.641 l'any 2018), i alhora deixa veure problemes estructurals que parlen de la fragilitat del mercat laboral illenc. Una de les conclusions del document és que les millores no afavoreixen tothom, ja que continuen beneficiant sobretot els homes de mitjana edat. És per això que el sindicat reclama m,esures específiques per als joves, per als majors de 55 anys i per reduir l'escletxa laboral entre homes i dones. També han denunciat la pujada del preu del lloguer a les Illes, un fet que provoca l'aparició del treballador pobre, i reclamen alternatives al turisme de sol i platja que fomenta la temporalitat i els contractes fixos discontinus.

José Luis Garcia, secretari general de CCOO, ha remarcat que la contractació indefinida que més augmenta és la dels fixos discontinus. Garcia aposta per eliminar les bonificacions a la contractació temporal, ja que, segons diu, "la majoria d'aquests contractes estan en frau de llei". Alhora assenyala que la reducció de l'atur en els joves és només de la meitat. Garcia també apunta que el programa 'Visibles' ha funcionat sobretot entre els 45 i els 54 anys, però que els majors de 55 anys tenen risc de cronificar-se en aquesta situació. Al mateix temps ha reclamat treballar en el disseny d'una formació professional dual que "no serveixi com a argument per precaritzar les condicions de vida dels joves".

Milloren els salaris

La radiografia laboral feta per CCOO apunta que a partir de l'any 2014 i, segons diuen, fruit de la recuperació del diàleg i de la negociació entre la patronal i els sindicats que ha estat "afavorida pel Govern", s'ha pogut registrar un augment del salari i un repartiment més equitatiu de la riquesa. "Aquesta recuperació ha suposat un increment del 6% dels salaris mitjans", assenyala Garcia, qui remarca que a l'estat espanyol l'augment és més baix, concretament, del 4,1%, és a dir, 1,9 punts percentuals.

El sindicat també ha destacat que del 2011 al 2014 l'increment de salaris era sobretot a benefici dels més rics. "Aquells que guanyaven més encara varen guanyar més", afirma Yolanda Calvo, secretària d'Ocupació i Formació de CCOO. D'acord amb el que comenta, les polítiques progressistes han canviat la tendència, ja que del 2014 al 2017 incrementaren més els que cobraven menys. "Així i tot, els salaris són tan baixos que l'increment no és gaire significatiu", lamenta.

José Luis Garcia, secretari general de CCOO i Yolanda Calvo, secretari d'Ocupació i Formació

Per sexes

"Les dones continuam arrossegant més precarietat pel fet de ser dones", assegura la secretària d'Ocupació i Formació de CCOO. Calvo ha explicat que del 2014 al 2018 es registra un augment significatiu de la contractació indefinida a temps complet, que beneficia sobretot els homes, amb un increment del 120%, mentre que per a les dones és d'un 88,5%. En la contractació indefinida a temps parcial els percentatges s'inverteixen. Hi ha un augment del 50% de les dones contractades i d'un 32% dels homes. "Les dones són les tenen més contractes temporals i a temps parcial i també tenen salaris inferiors", assegura Calvo.

Nivell d'estudis

Una dada significativa és que del 2014 al 2018 hi ha un augment de persones amb un nivell d'estudis més alt, ja que disminueixen els contractes de les persones sense estudis. "A la fi sembla que aquesta comunitat està apostant per la formació", afirma Calvo. En xifres globals, durant el 2018 s'han registrat 20.492 persones contractades amb estudis primaris o sense estudis, 62.000 amb ESO i 7.887 amb estudis postsecundaris.

stats