Un eclipsi total de Lluna serà visible aquesta matinada

Per observar-lo millor, convé fer-ho des de llocs sense contaminació lumínica

Aquesta matinada es produirà un eclipsi total de Lluna que serà visible i que durarà 62 minuts, segons informa l'agència Efe. Si els núvols ho permeten, es podrà observar a simple vista i sense instruments, encara que la millor opció és fer-ho des de llocs sense contaminació lumínica.

L'esdeveniment astronòmic, mitjançant el qual la Lluna adquirirà una resplendor vermellosa característica, també serà visible des de tot Amèrica, l'Europa atlàntica i part d'Àfrica. Encara que es podrà contemplar a tot l'Estat espanyol, es veurà millor a la meitat oest.

La Lluna començarà a eclipsar-se (entrada en l'ombra terrestre) a les 4.33 hores i la fase de totalitat de l'eclipsi, que durarà 62 minuts, començarà a les 5.41 hores i finalitzarà a les 6.43 hores, segons els càlculs de la NASA. Aquest esdeveniment no es tornarà a repetir fins al maig de 2022.

Per gaudir l'eclipsi no cal cap telescopi ni ulleres especials, com passa amb els solars. Però la seva visibilitat es podria veure afectada per la meteorologia, els núvols i les pluges.

Segons les previsions de l'Aemet, farà pitjor temps en la meitat nord peninsular, les Illes Balears i les Canàries occidentals.

Lluna de sang

Aquest tipus d'eclipsis es coneixen popularment com 'lluna de sang', perquè el satèl·lit adquireix una tonalitat vermellosa, com a conseqüència del comportament de l'atmosfera terrestre davant dels rajos solars. Aquesta capa de la Terra, que actua com una lent, desvia tots els components de la llum solar, excepte la vermella, que pateix un menor desviament.

Un eclipsi total de Lluna es produeix quan la Terra es col·loca entre el Sol i la Lluna i impedeix que els rajos solars puguin arribar al satèl·lit. A més, el d'aquesta matinada coincideix amb el fenomen conegut com la 'superlluna', encara que no és un terme astronòmic. Això passa quan, a més d'estar en fase de lluna plena, el satèl·lit es troba en el seu punt més proper a la Terra.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF