Societat 03/05/2022

Docents amb oposicions aprovades i sense feina

Els professionals reclamen que es valorin més les proves a l'hora d'accedir al funcionariat

2 min
Aspirants a les oposicions, en una imatge d'arxiu.

Palma"Hem aprovat unes oposicions i no ens serveixen per a res", es queixa la docent Laura Ballester. Ella i un centenar de professors de les Balears que han aprovat les oposicions, però no tenen feina o no tenen una plaça fixa s'estan mobilitzant per reclamar a les administracions que es valori més el fet d'haver aprovat les proves a l'hora de valorar l'accés al funcionariat.

Es queixen que amb la nova llei de temporalitat aquells interins que estiguin treballant des d'abans del 2016 i que optin a una plaça estructural únicament hauran de passar per un concurs de mèrits que valorarà la seva antiguitat i formació, sense fer cap examen d'oposicions. "Mentre que hi ha un grup de persones que sí que tenim les oposicions aprovades, estam sense plaça i fins i tot n'hi ha que no fan feina", remarca Ballester, que denuncia que la situació "és injusta".

A escala de l'Estat, demanen que es puntuï millor el fet de tenir les oposicions, ja que ara com ara suposa cinc punts, "que equival a cinc cursos de formació de 50 hores", assegura. Pel que fa al Govern balear, demanen que hi hagi borses diferents per a docents amb oposicions i interins sense les proves aprovades. Aquest dijous es reuneixen amb la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, per exposar la seva situació.

Les vies per accedir a la plaça

Segons el reial decret que regula com afecta la nova llei d'estabilitat del sector públic l'àmbit educatiu, hi ha tres vies per accedir a una plaça de docent al sistema públic d'educació: a través d'un concurs de mèrits, per la via mixta d'un concurs de mèrits i d'oposició, i per la via tradicional d'un examen d'oposicions.

Així, els docents interins que estiguin treballant des d'abans del 2016 i que optin a una plaça estructural únicament hauran de passar per un concurs de mèrits que valorarà la seva antiguitat i formació, sense fer cap examen d'oposicions. En el cas dels docents que hagin començat a treballar de manera interina a partir del 2016, la via per accedir a una plaça estructural serà la d'un concurs de mèrits i també hauran de fer un examen d'oposicions. En aquest cas, però, es donarà un 40% de pes al concurs de mèrits per facilitar que els interins de mitja durada aconsegueixin la seva plaça fixa.

A les Illes, 2.646 docents interins passaran a tenir una plaça fixa a través de concurs de mèrits i de les oposicions del 2023 i el 2024. La Conselleria d'Educació amb la consolidació d'aquestes places, es davallarà la temporalitat del 26% fins a entorn del 7,6%. Més enllà del que correspon a la nova normativa estatal per als anys 2023 i 2024, enguany ja està tancat el procés d'oposicions docents del 2022. En total, s'han presentat 3.938 aspirants per cobrir 796 places. Aquestes places corresponen a les taxes de reposició dels anys 2018, 2019 i 2020.

stats