Societat 18/06/2021

Desenes de docents surten en suport de la professora de l'IES Madina Mayurqa que ha denunciat un cas d'assetjament

El centre on treballa i altres instituts de l'illa han difós per xarxes fotografies amb la pancarta "el silenci ens fa còmplices"

3 min
L'acte de suport de docents de l'IES Madina Mayurqa.

PalmaDocents de l'IES Madina Mayurqa, a Palma, han sortit en suport de la companya que va denunciar un cas d'assetjament per part d'un altre docent del centre el 2020. A través de les xarxes socials del centre escolar, dijous horabaixa varen difondre una fotografia en què apareixen una trentena de persones amb la pancarta 'El silenci ens fa còmplices' i cartells en què es llegeix "no és no".

Aquest matí, professors d'altres centres educatius de l'illa s'han sumat a l'acte de suport i també han sortit davant els seus instituts per trencar el silenci. Ha estat el cas de, per exemple, l'IES Santa Margalida, l'IES Aurora Picornell, l'IES La Ribera i el CEIP Robines, com es pot veure a les imatges de més avall. "Davant fets com aquests ningú hauria de callar; donam tot el suport a la nostra companya", defensa una professora del Madina Mayurqa que prefereix que no surti el seu nom.

A més, remarca que les Illes Balears encara no compten amb un protocol específic de detecció i actuació davant la violència masclista als centres educatius, sinó que només hi ha un annex dins el protocol d'assetjament escolar dedicat a la violència de gènere en la parella adolescent. "Necessitam protocols clars i resolutius per afrontar aquestes situacions amb rapidesa", afegeix la docent, i subratlla que, "com a centre, sempre hem intentat transmetre tolerància zero amb l'assetjament als alumnes".

Expedient

La professora va denunciar els fets el març de 2020 i la Conselleria d'Educació va obrir un expedient disciplinari al docent el novembre del mateix any. El cas ha saltat a l'esfera pública ara perquè la professora ha difós una carta en què acusa la Conselleria de posar "obstacles i entrebancs" al procés i de no comunicar-se degudament amb ella. Per la seva banda, fonts de la Conselleria asseguren que "s'ha fet tot el que s'havia de fer" i que s'han complit tots els passos del procediment correctament.

Varen passar vuit mesos entre la denúncia i l'expedient perquè Inspecció va considerar que el contingut dels e-mails que l'home li va enviar a la denunciant "no era prou per obrir un expedient". Malgrat això, l'inspector del centre es va reunir amb ell per dir-li que "desistís de la seva conducta". El professor va anar a treballar a un altre centre, però, l'octubre del mateix any va tornar a enviar un correu electrònic a la professora. Finalment Educació va obrir l'expedient el 30 de novembre, "perquè hi podia haver un cas d'assetjament".

Educació va passar el cas al Ministeri Fiscal i, el 14 de maig d'enguany, va demanar a l'Advocacia de la Comunitat Autònoma que es personàs com a acusació popular en nom de la professora, petició que encara no s'ha contestat. Ara com ara, el procediment disciplinari està aturat a l'espera que la justícia dicti una sentència del cas. En aquest sentit, el conseller Martí March, en declaracions a la premsa, ha dit aquest divendres que "des d'Inspecció Educativa es va actuar i l'advocacia, a instàncies d'Educació, defensarà la docent". A més, ha assegurat que "en funció de la sentència que dicti la justícia, es prendran les mesures que s'hagin de prendre".

L'acte de suport a l'IES Santa Margalida.
L'acte de suport a l'IES Aurora Picornell.
Docents de l'IES La Ribera en l'acte de suport.
stats