Societat 06/09/2023

Els docents d'Eivissa cobren 662 euros mensuals menys per residència que els de Ceuta i Melilla

En el cas dels professionals de Secundària, la diferència es dispara fins als 910 euros

2 min
Les lliteres d'un alberg, com al que van els docents que no troben casa a preu assequible.

PalmaEls docents de les Illes Balears perceben un complement de residència sensiblement inferior al que reben els seus homòlegs de les Canàries, Ceuta i Melilla. En el cas dels mestres de Primària, els destinats a Mallorca cobren 83,44 euros mensuals, mentre que els que van a les altres illes en reben 100,10. Aquestes xifres contrasten amb les dels docents canaris. Els destinats a Tenerife i Gran Canària (illes capitalines) n'ingressen 136, 25, mentre que si van a les altres illes (no capitalines) en cobren 453,79. Els que presten els seus serveis a Ceuta i Melilla perceben 762,23 euros mensuals pel mateix concepte.

En el cas dels professionals de Secundària, la situació és la mateixa. Els docents que fan feina a Mallorca reben 103,76 euros en concepte de residència, mentre que els destinats a les altres illes en reben 114, 88. A les Canàries, els destinats a les capitalines cobren 151,37 euros, mentre que els que van a les no capitalines en reben 504,20.

La diferència és més gran en el cas de Ceuta i Melilla, on els professors de Secundària cobren 1.023,95 euros en concepte de residència. La comparativa del nivell de vida dels diferents territoris exposats mostra que a les Balears, i especialment a les Pitiüses, el preu dels habitatges, tant per a compra com per a lloguer, són sensiblement inferiors. A Ceuta, per exemple, és possible trobar un pis de dues habitacions en bon estat per 850 euros.

En el cas d'una illa com El Hierro (no capitalina), sí que el mercat està més tensat i només hi ha 12 habitatges per llogar. Es pot trobar algun apartament de dues habitacions per prop de 1.000 euros. A Eivissa, en canvi, malgrat que hi ha 497 cases en lloguer, la majoria d'anuncis són de temporada –entre els mesos de novembre i abril–, la qual cosa fa que els pisos de llarga estada tinguin preus molt elevats.

A l'espera de solucions

En aquest context, l'ARA Balears ha denunciat durant la darrera setmana les situacions amb les quals es troben els docents destinats a les Pitiüses. S'han trobat testimonis de gent que ha viscut al cotxe, en hotels, en furgonetes, i també el d'una docent funcionària de carrera que ha renunciat a la seva plaça davant la impossibilitat de poder trobar un habitatge assequible. Així mateix, el Govern de les Balears ha anunciat que estudiarà implantar un nou complement per als docents que es desplacin entre illes. De moment, però, i com a mesura provisional, es treballa per habilitar la casa de colònies de Formentera perquè hi visquin els docents que no trobin llar a l'illa.

stats