La setmana que m'espera
Societat 15/08/2021

“Dissabte berenaré a Santa Eugènia d’un frit i un rostit de xot únics”

L'activista cultural, Felip Munar, explica com serà la seva setmana

2 min
Felip Munar

PalmaM’aixec devers les 7 h i el primer que faig és sortir fora de casa i donar menjar a les gallines, els indiots i les oques. Llavors vaig a regar una mica l’hort, on tenc tomatigueres, pebrers i albergínies. M’agrada trepitjar la terra. Després berén d’una llesca de pa amb oli i tomàtiga i un cafè amb llet, llegesc els diaris digitals i mir el correu i Facebook. Sempre tenc uns quants llibres per llegir o rellegir; m’agrada estar al dia de les novetats que van sortint, però també rellegesc aquells llibres que em deixaren quelcom incrustat. Ara ho faig amb El món de Sofia, de Jostein Gaarder. Cada dia llegesc entre una i dues hores i escric qualque cosa. Com a coordinador de tres col·leccions de llibres de l’Editorial Documenta Balear, he de llegir moltes propostes i corregir textos. Pràcticament no mir la televisió, tan sols les notícies. 

He col·laborat en el llibre de Joan Bennàssar, Raons humanes, que va sortir, primer en català i ara en castellà, anglès i alemany, amb l’escrit Les portes del jardí de les muses. El presentam als pobles on hi ha l’exposició, com és el cas de Pollença, Inca, Selva, Caimari, Escorca i Lluc. Al llarg d’aquesta setmana ens hem de veure per programar els pròxims actes. També he d’enllestir la comunicació per a les III Jornades d’Estudis Locals de Sencelles, un estudi sobre el glosador Llorenç Ferragut Munar, Cartutxo, que va glosar amb Capellà, Sostre i Calafat. El varen empresonar el 1936 per “no haver demostrat simpatia pel Movimiento” i no el varen deixar recobrar la plaça de saig. Crec que la comunicació impactarà els veïns i amants de la glosa. 

Dilluns prepararé l’escrit del Costumari Popular del pròxim diumenge, una secció que faig setmanalment de manera ininterrompuda al Diario de Mallorca des del 2002. El vespre tenc un sopar al port d’Alcúdia amb uns amics, i dimarts vespre ens hem de veure la directiva de l’Associació de Glosadors de Mallorca per tal de perfilar i programar les pròximes glosades. Dimarts i dimecres hem d’enregistrar amb Uep! Com anam? un programa especial sobre el món de les figues, que emetrem el dijous a la Festa del Sequer. L’Associació per la Recuperació del Cultiu de la Figuera, de la qual form part, posarà en relleu com ha aconseguit sembrar més d’un centenar de figueres procedents de Son Mut Nou. 

Dijous dinaré al port de Pollença amb uns amics socis i aficionats del Mallorca, als quals, juntament amb Antoni Bisanyes, hem fet un glosat. Divendres de matí ens hem de veure amb Bennàssar per tractar alguns temes sobre la presentació del llibre. Dissabte al matí tenc un berenar molt especial a ca na Cantona, de Santa Eugènia, una madona que fa un frit i un rostit de xot únics. L’horabaixa jug a tennis al poliesportiu de Pina amb un grup d’amics fixos i diumenge faré el mateix a Pòrtol amb un altre grup. Tenc la immensa sort de no avorrir-me.u

stats