Els diagnosticats amb tests d'antígens, exclosos del certificat de recuperació per viatjar

Europa només admet les PCR i contradiu Salut, que prioritza la prova ràpida als CAP

3 min
Personal sanitari fent tests d'antígens.

Santa Coloma de GramenetEls catalans que han passat el covid i van ser diagnosticats amb un test d'antígens (TAR) no podran descarregar-se el certificat de recuperació per viatjar dins de la Unió Europea. Ni tan sols el tindran per entrar a les Balears, que reclamen algun tipus de documentació sobre l'estat immunitari a tots els visitants. El departament de Salut ha confirmat a l'ARA que aquesta població està, de moment, en uns llimbs. La Comissió Europea només considera les PCR com a prova diagnòstica vàlida per obtenir aquest document, que acredita que s'ha passat la infecció els últims sis mesos i que l'última prova feta que va donar negatiu és d'almenys onze dies abans del desplaçament. Per tant, en queden exclosos molts ciutadans catalans que han estat –i estan sent– diagnosticats amb aquestes proves ràpides per indicació de Salut.

Durant molts mesos, especialment a partir de la segona onada, al novembre, la conselleria va fixar en els protocols que es fes aquest tipus de prova a tota persona que arribés a una consulta d'atenció primària amb símptomes de coronavirus, tot i ser menys sensible que la PCR. Els motius: són més ràpides (triguen només 20 minuts a donar el resultat) i més barates (cada test costa menys de 5 euros). A més, la urgència per diagnosticar va fer que es prioritzessin per alliberar els laboratoris, peça clau en el diagnòstic.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha admès que el criteri europeu suposa un greuge per a molts catalans, ja que a hores d'ara la major part dels contagis es diagnostiquen amb tests d'antígens. "A les reunions tècniques amb el ministeri de Sanitat, com a interlocutor a Europa, hem manifestat la voluntat de considerar els TAR com a prova diagnòstica vàlida. Però es tracta d'un certificat de la Unió Europea, acordat pels estats, i de moment no accepten altres proves", ha explicat.

L'Helena és una de les afectades per aquesta decisió. Va passar el coronavirus a principis d'any i, com que tenia símptomes evidents, el seu CAP va fer-li un test d'antígens. Com que han passat menys de sis mesos des que es va contagiar, no poden posar-li la primera i única dosi que necessitaria per tenir la pauta de vacunació completa. "Tinc previst marxar de viatge a les Balears d'aquí unes setmanes i aquest dijous vaig intentar descarregar-me el certificat de recuperació. Tota l'estona em donava error i vaig trucar al 061 per saber si hi havia cap problema amb La Meva Salut i si m'ho podrien solucionar", explica.

Ella no va ser la primera que va adreçar-se al servei d'emergències per aquest problema. De fet, l'operador semblava estar al corrent del problema –va avançar-se i va preguntar-li si a la pàgina li sortia "Error 1004", però no va acabar de donar-li una explicació al seu problema. "Em va dir que era un error que afectava sobretot els diagnosticats amb tests d'antígens i que no sabia quan se solucionaria i em va adreçar al CAP per si tenia consultes més concretes", explica l'Helena.

Podria semblar, doncs, que és la mateixa situació que les persones que com que s'han contagiat, només han rebut una dosi i els seus certificats de vacunació no indiquen que amb una sola injecció ja tenen la pauta completa. Segons Salut, aquesta incidència s'anirà solucionant i estarà arreglada abans de l'1 de juliol. El problema amb el certificat de recuperació, en canvi, no es resoldrà. Almenys no a curt termini. Així, quina opció els queda a aquestes persones? Esperar-se a viatjar quan li posin la vacuna o pagar-se una PCR en un laboratori privat per aportar-la a l'aeroport.

stats