DIADA 2023
Societat 22/02/2023

La Diada de les Illes Balears d'enguany se centrarà en els 40 anys d'autogovern

S'han organitzat 267 activitats arreu de l'Arxipèlag, 160 de les quals es concentraran a Palma

2 min
El passeig Sagrera de Palma aquest dijous 1 de març.

PalmaEl 40 aniversari de l'aprovació de l'Estatut d'autonomia marcarà la celebració de la Diada de les Illes Balears d'enguany. Per commemorar-ho tot plegat el Govern ha organitzat 267 activitats arreu de l'Arxipèlag, de les quals 160 es concentraran a Palma, 37 a la Part Forana, 36 a Menorca, 30 a Eivissa i quatre a Formentera. Les activitats es faran del 25 de febrer a l'1 de març i s'hi sumaran les que organitzaran els consells insulars.

La consellera de Presidència, Funció Públic i Igualtat, Mercedes Garrido, ha presentat els actes aquest dimecres a Can n'Oleo. Garrido ha considerat que es tracta d'una Diada "especial", no només per la commemoració de l'Estatut, sinó perquè també es recupera un ventall d'actes i activitats "semblant als d'abans de la pandèmia". La Diada, ha dit, pretén ser un "homenatge" als balears, que representen el que "volem ser com a Illes: hospitalaris, inclusius i respectuosos". L'acte central serà entrega de les Medalles d'Or de les Illes Balears i dels Premis Ramon Llull, i es farà el 28 de febrer a la Llonja.

Gastronomia, art i cultura

Entre les activitats més destacats hi haurà la Fira de les Cases Regionals, que se farà al parc de Sa Feixina a partir del 25 de febrer. Al mateix lloc hi haurà la Mostra de Cuina de les Illes Balears, i ben a prop, al passeig Sagrera, la Mostra d'Artesania, amb productes de tota mena: alimentaris, teixits i joies, entre d'altres. Al Parc de la Mar s'hi organitzarà la fira de Productes de Qualitat DO. I, com ja és tradició, durant les jornades prèvies i el mateix 1 de març es podran visitar les principals institucions de govern, com el Consolat de Mar, el Parlament o el Palau del Consell de Mallorca. També al Parc de la Mar hi haurà la Mostra GOIB, per donar a conèixer "allò que es fa des del Govern i les diferents Conselleries".

40 anys d'Estatut

Segons el director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local, Francesc Miralles, ha explicat que les activitats per commemorar l'aniversari de l'Estatut es repartiran també al llarg de tot l'any 2023. Hi haurà concerts de l'Orquestra Simfònica a totes les illes, una edició especial de l'Estatut i es publicarà un còmic per explicar als més petits el què és l'Estatut i com afecta el seu dia a dia, i es distribuirà també als centres educatius. A més, se celebrarà una nit cultural amb les principals institucions educatives culturals – el Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca, l'ESADIB i l'Escola d'Art i Superior de Disseny.

Garrido ha reivindicat l'Estatut, gràcies al qual les Balears varen poder "exercir de forma efectiva" l'autogovern. També ha recordat que el document, ampliat l'any 2007, "incorpora més dosis d'autogovern que els d'altres territoris", pel fet que engloba la figura dels Consells, encarregats d'assumir competències "que a altres autonomies estan centralitzades en els governs".

Podeu consultar la programació d'actes de la Diada de les Illes balears a la pàgina web diada.caib.es.

stats