Societat 11/04/2020

El president de l'Obra Cultural Balear denuncia discriminació lingüística a la Guàrdia Civil d'Inca

Josep de Luis va haver de reclamar perquè li acceptassin una denúncia en català

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu.

PalmaNou cas de discriminació lingüística a les Illes Balears. El president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis, ha denunciat que un agent de la Guàrdia Civil d'Inca es negà a acceptar una denúncia perquè estava escrita en català i li exigí que la traduís per poder tramitar-la.

Segons ha explicat De Luis a l'ARA Balears, aquest divendres va anar, seguint les indicacions rebudes telefònicament, a presentar una denúncia escrita al quarter de la Guàrdia Civil d'Inca, i quan presentà la documentació requerida l'agent es negà a acceptar-la argumentat que estava escrita en català i exigí a De Luis que tornàs amb la denúncia escrita en castellà si volia presentar-la. Davant la negativa del president de l'OCB, l'agent es defensà recriminant a De Luis que durant l'estat d'alarma i en plena crisi del coronavirus, la seva negativa obligaria un traductor a "haver de venir de Palma per traduir la teva denúncia". Josep de Luis ha explicat a aquest diari que ell en cap moment demanà això i que la seva única demanda fou que segellassin la denúncia exposant que s'havia presentat el divendres 10 d'abril i que "ja la traduirien més endavant".

Davant la resposta del president de l'OCB, l'agent decidí canviar d'argument. El guàrdia civil demanà a De Luis si creia que l'agent tenia l'obligació d'agafar el document de la denúncia en català, a la qual cosa el president de l'OCB respongué: "No és que ho cregui, és que n'estic segur, que té l'obligació de fer-ho". Després d'aquesta afirmació, De Luis reclamà a l'agent el seu número d'identificació per tal d'aclarir els fets un cop finalitzàs l'estat d'alarma. Arran de la petició del president de l'OCB, l'agent cridà el sergent del quarter, que va demanar disculpes a De Luis pel que havia passat i va acceptar sense problemes la denúncia escrita en català.

A causa d'aquest nou cas de discriminació lingüística sofert per Josep de Luis, l'OCB anima tots els ciutadans a mantenir "actituds fermes davant aquest tipus d'atacs o discriminacions, ja que els actes discriminatoris són actuacions irregulars i s'allunyen de les directrius públiques dels responsables polítics".

MÉS i ERC reclamen respecte per la llengua catalana

Davant la denúncia de Josep de Luis, Bernat Picornell, senador d'ERC, i Vicenç Vidal, senador de MÉS per Mallorca, han registrat una pregunta escrita al Senat per exigir respecte per la llengua catalana.

En la pregunta demanen al govern espanyol quina valoració fan del fet que un guàrdia civil es negui a admetre una denúncia perquè està en català, si reconeixen el dret dels ciutadans a presentar documentació en qualsevol de les llengües oficials del territori, si els agents reben alguna formació sobre el respecte a les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, si ofereixen cursos als agents per aprendre català i si consideren important la protecció de totes i cada unes de les llengües oficials de l'Estat.

stats