Successos
Societat 13/10/2023

Detinguts cinc empleats del Prat per 'disfressar' migrants i colar-los il·legalment a Espanya

Els arrestats conduïen d'amagat els polissons pels passadissos restringits als treballadors de l'aeroport

ARA
2 min
Un avió aterrant a l'aeroport del Prat

BarcelonaAmb uniformes i credencials de l'aeroport i a través de les instal·lacions restringides als treballadors. Així facilitaven cinc empleats de l'àrea de restauració i manteniment de la Terminal 1 del Prat l'entrada il·legal de migrants a Espanya, segons ha informat la Policia Nacional en un comunicat. El cos policial ha desarticulat un grup que hauria introduït fins a 22 persones a Espanya saltant-se el control fronterer. A canvi d'importants quantitats de diners, facilitaven als migrants roba i targetes d'empleats perquè poguessin simular la condició de treballador de l'aeroport i, així, sortir de la zona internacional o de trànsit i entrar a Espanya sense retre'n comptes a ningú.

Els detinguts –quatre empleats de l'àrea de restauració de la Terminal 1 i un de manteniment, als quals se'ls imputa fins a 22 delictes d'afavoriment a la immigració il·legal– eren treballadors de la zona internacional o de trànsit, que és aquella en què s'estan els viatgers que provenen de països que no formen part de l'espai Schengen i fan escala per anar a un altre país que tampoc en forma part.

Els arrestats oferien a les persones migrants uniformes i els portaven a les zones reservades per a treballadors, com ara els lavabos, perquè s'hi fessin passar per empleats i així poder transitar per zones restringides fins a la zona de vols interiors, on ja no hi ha controls. De fet, fins i tot els acompanyaven per passadissos pels quals no pot transitar cap persona sense l'acreditació necessària que gestiona i autoritza Aena. Segons la Policia Nacional, la manera d'actuar dels detinguts era pròpia d'un grup organitzat.

Prohibició de tornar a treballar en aeroports

L'operació va arrencar al març, amb la detenció d'un primer treballador, a partir de la qual es va iniciar una àmplia investigació per desarticular tot el grup. Dos dels detinguts mantenen una relació i eren els encarregats d'un establiment de restauració amb més de deu anys d'antiguitat a l'aeroport. Se'ls considera els líders del grup. Les detencions suposen l'acomiadament immediat dels cinc treballadors, a més de la prohibició per treballar en l'àmbit aeroportuari.

stats