Societat 14/02/2020

Sis detinguts a Palma i a Maó per explotació sexual de menors

Els casos de Mallorca i Menorca estan desvinculats però en tots dos hi ha víctimes ateses pels respectius consells insulars

Ivan Martín/ara Balears
3 min
El 'Skate Park' de Maó va ser el primer escenari investigat i on es van dur a terme els seguiments a sospitosos.

Maó/PalmaMentre l'escàndol de l'explotació sexual de menors continua a Mallorca, ara també esquita Menorca. La Policia Nacional ha detingut aquesta setmana quatre homes a Maó, tots amb antecedents penals, acusats de corrupció de menors i tràfic de drogues, segons un comunicat del cos policial. Entre les quatre víctimes identificades n'hi ha dues que estaven ateses pel Servei Insular de Família, segons ha reconegut el Consell de Menorca. Alhora, però en un cas desconnectat, la Policia Nacional ha fet públic també aquest divendres que ha arrestat un home i una dona, a Palma, per un delicte de prostitució de menors. Les dues detencions s'han fet arran de la investigació de la violació durant la nit de Nadal d'una adolescent tutelada pel Consell de Mallorca. Les ofertes de prostitució que li varen fer la mateix anit de la violació varen destapar que 16 menors actualment sota tutela de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) que han estat víctimes de la prostitució.

Els detinguts de Menorca tenen entre 22 i 43 anys i són en presó provisional per haver explotat sexualment com a mínim quatre adolescents. Mentre que fonts properes a la investigació mantenen que dues estaven sota la tutela del Consell de Menorca, la institució ho nega. Segons ha declarat la consellera insular de Benestar Social i Família, Bàrbara Torrent, en referència a aquest cas, el juliol varen traslladar a la policia "una informació que afectava una menor no tutelada i les seves amigues". Sí que admet però que la jove estava "atesa" pel Servei Insular de Família. Més tard, el gener, va ingressar a la Casa d'Infància de Menorca, amb una altra adolescent, i això va permetre aconseguir més informació. "No són residents al centre de menors, una cosa diferent és que estiguin ateses pel Servei Insular de Família. És una diferència important", insisteix la consellera.

Fonts amb accés a la investigació indiquen que el que va alertar la Policia Nacional va ser la denúncia que varen presentar una menor no tutelada i la seva família. En tot cas, els posaren en alerta sobre un grup d'homes que ja havien investigat i, arran de l'avís, varen comprovar que les adolescents solien visitar l'habitatge ocupat on vivia un dels sospitosos, d'on sortien "amb símptomes d'estar sota els efectes de les drogues", segons el comunicat de la Policia Nacional.

A l'estiu, en el marc de l’operació Skate, la policia havia detectat un punt de consum i venda de droga a l'Skate Park de Maó, freqüentat per un grup d’adults i també per noies adolescents. El parc és en una zona que queda amagada i això complicava la investigació i que es poguessin identificar les menors. Però fonts policials asseguren que la pressió que varen fer va provocar que el grup es traslladàs a un altre parc de la ciutat, el del Freginal, on els agents varen comprovar que el grup consumia marihuana i els homes feien servir les menors per amagar la droga. Aquesta primera operació s'havia tancat amb la detenció de dotze adults i la requisa de marihuana, cocaïna i drogues de disseny.

Fa unes setmanes els agents varen detectar que quatre dels detinguts en la primera operació continuaven anant als parcs, drogant-se, relacionant-se amb les menors i utilitzant-les per amagar la droga. Fins i tot asseguren que varen tenir "constància clínica" de consum de cannabis, cocaïna i ansiolítics per part de les joves. Això va dur la Policia Nacional a obrir una segona fase d'investigació, segons el comunicat, per comprovar si traficaven amb drogues i abusaven de les adolescents. És en aquesta segona fase que els agents varen rebre l'avís que els homes que s'han arrestat mantenien relacions sexuals amb les menors a canvi de diners i drogues.

Facilitadora de menors

Tot just l'endemà que el Pacte tombàs definitivament la comissió d'investigació sobre l'explotació sexual de menors tutelades pel Consell de Mallorca, la Policia Nacional ha arrestat una dona d'origen dominicà, de 50 anys, i un home d'origen guineà, de 41, en relació amb l'escàndol. Les dues detencions s'han fet arran de la investigació per la violació en grup de l'adolescent de 13 anys tutelada per l'IMAS, institut que depèn del Consell de Mallorca.

La víctima de la violació va explicar que una dona de mitjana edat facilitava menors als homes que les explotaven. La Policia Nacional, per la seva banda, ha comunicat que durant la investigació del cas va descobrir que una dona, l'ara detinguda, oferia adolescents a Palma a homes perquè hi mantinguessin relacions sexuals per diners. No confirma, per ara, que sigui la mateixa a la qual feia referència la víctima de la violació. L'home detingut, per la seva banda, a més del delicte de prostitució de menors està acusat d'abús sexual. L'acusen d'oferir regals com ara roba, un mòbil i invitacions en locals a una menor amb la intenció de mantenir-hi relacions sexuals, ella els va acceptar, però sense acceptar sexe de cap mena. Llavors, segons fonts policials, l'home la va amenaçar i la va arribar a agafar pel coll per forçar-la.

stats