Societat 27/09/2020

Detenen un home acusat de dur persones d'Algèria a Mallorca en pastera

En les darreres setmanes, han arribat a l'illa 12 pasteres amb 252 migrants

Ara Balears
2 min
Migrants en una petita pastera a la Mediterrània central esperen ser rescatats.

PalmaLa Policia Nacional ha detingut aquest diumenge, en col·laboració amb el Servei Marítim de la Guàrdia Civil de les Balears, un home acusat d'afavoriment a la immigració il·legal a la ruta de la costa algeriana de Dellys i Mallorca. Cal recordar que en les darreres setmanes han arribat a l'illa 252 persones, la majoria procedents d'aquest país africà.

El detingut és un jove de 22 anys i és membre d'un dels grups més actius de tràfic de persones del nord d'Algèria a les Illes Balears, segons ha informat la Policia Nacional en un comunicat. L'home era el patró d'una de les embarcacions que va arribar a Mallorca el 12 de setembre, on viatjaven 15 algerians. Si bé la durada mitjana d'aquesta travessia és d'entre 18 i 22 hores, en aquesta ocasió es va prolongar fins a les 46.

El Servei Marítim de la Guàrdia Civil va poder comprovar que a la pastera hi havia una persona que feia les funcions de patró i donava instruccions als ocupants sobre les tasques que calia fer, especialment per treure l'aigua que hi entrava a través d'un forat. Amb això i les declaracions de les persones que arribaren en aquest vaixell, els agents van poder confirmar qui havia estat l'encarregat de dur l'embarcació.

El patró forma part d'una organització que fa periòdicament viatges en pastera des de la costa de Dellys fins a l'Arxipèlag balear. El trajecte des d'aquesta localitat, situada a la costa nord d'Algèria, sol tenir un preu que oscil·la entre els 600 i els 1.000 euros.

Els patrons d'aquestes embarcacions assumeixen que una vegada han arribat a la costa espanyola seran arrestats, com la resta de migrants que hi viatgen, i que seran tornats al seu país d'origen, segons indica la Policia Nacional en un comunicat. Així i tot, en algunes ocasions "tornen a repetir tot el procés: aconsegueixen una embarcació i els clients i tornen a creuar el Mediterrani fins a arribar a la costa espanyola", afegeixen.

stats