Societat 22/09/2020

Rècord en l'arribada de pasteres a les Balears en un dia: 13 amb 204 migrants

Aquest any ja han arribat més de 600 migrants per mar a l'Arxipèlag, un centenar més que en tot el 2019

Ara Balears
3 min
Els migrants arribats aquest dimarts a Mallorca són retinguts durant 72 hores a l'estació marítima de Palma, on els atenen la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, la Creu Roja i Sanitat Exterior. A la seva arribada, se'ls fa una prova PCR. Si donen positiu, han de fer quarantena. Si donen negatiu, els envien a la península en vaixell, on són atesos per ONGs.

PalmaLa Delegació del govern espanyol ha informat que aquest dimarts s'han interceptat un total de 13 pasteres amb 204 ocupants a les Balears o en aigües properes, fet que suposa un nou rècord en l'arribada de migrants en un sol dia a l'Arxipèlag. En concret, 11 de les embarcacions s'han localitzat a Mallorca, amb 181 migrants, i dues a Formentera, amb 23 persones. Amb aquestes xifres les Balears sumen des de principi d'any un total de 47 pasteres amb 610 migrants en total.

No obstant això, aquesta dada podria variar durant el dia. Cal recordar que durant tot el 2019 varen arribar a les Illes un total de 41 embarcacions i 507 migrants. Una xifra molt superior a la de l'any 2018, quan es localitzaren 119 migrants i l'arribada de 17 pasteres.

Els primers migrants interceptats aquesta matinada ja han avisat que havien sortit moltes embarcacions d'Algèria, segons fonts dels cossos policials que els han atès, i han explicat que la seva destinació no eren les Balears, sinó Barcelona i Alacant, com a escala per anar finalment a França. Entre ahir i avui també han arribat 18 pasteres a Múrcia, amb 225 persones, segons publica La opinión de Múrcia.

Arribada dels migrants al port de Palma.

La majoria dels migrants arribats avui a les Balears són algerians joves d'entre 25 a 35 anys, tots homes, segons fonts de la Delegació del govern espanyol. Tots navegaven en embarcacions petites amb motors poc potents. Calvo ha explicat que "per ara, de les persones identificades, només dues a Formentera podrien ser menors, tot i que encara s'ha de comprovar". A tots els migrants que han arribat se'ls farà una prova PRC per identificar si tenen covid-19.

La Policia Nacional els pot mantenir detinguts, com a màxim, 72 hores. Als que donin negatiu per covid-19 els duran en vaixell fins a la Península, mentre que els altres hauran de passar la quarantena a l'illa abans de poder partir. A la península se'n farà càrrec la Creu Roja o el CEAR, però per ara continuen detinguts a l'Estació Marítima de Palma, pendents del resultat de les proves i del viatge al continent. Se'ls obrirà un expedient de devolució, però quedaran lliures perquè els centres d'internament d'estrangers continuen tancats a causa de la pandèmia.

"Són unes dades elevades, històriques, que ens fan analitzar aquesta realitat de les Balears amb una mirada més àmplia", ha explicat Calvo. Fins ara, enguany, el mes en què havien arribat més pasteres va ser a l'agost, quan se'n varen interceptar sis, quatre a Mallorca i dues a Eivissa, amb 63 migrants. Des de principi d'any, s'han localitzat cinc pasteres a Eivissa, amb 41 persones; nou a Formentera, amb 101 migrants, i 34 a Mallorca, on han arribat 462 persones.

Localitzades per l'Armada Francesa

Respecte de les 13 pasteres que han arribat aquest dimarts, un vaixell de l'Armada Francesa n'ha rescatat aquesta matinada quatre amb 55 ocupats, que eren a unes 60 milles al sud del cap de ses Salines, a Mallorca. Salvament Marítim s'ha mobilitzat amb la Salvamar Acrux, amb base al port de Portals, i el vaixell Marta Mata, amb base a Eivissa, i ha acudit al punt de rescat per traslladar els migrants al port de Palma. Així mateix, un helicòpter de Salvament Marítim ha localitzat una altra pastera avui migdia, que era a unes 60 milles al sud de Cabrera, amb 14 migrants.

Un segon vaixell militar francès també ha rescatat tres embarcacions amb 40 ocupants més en aquesta mateixa zona i els ha traslladat al port de Palma. Aquests 95 migrants han arribat al port a primeres hores del matí. No obstant això, Salvament Marítim continua navegant amb el Marta Mata per si hi hagués més pasteres en aquesta zona.

La Guàrdia Civil també ha localitzat aquesta matinada una altra pastera a la zona de Cala Llombards, a Santanyí, amb cinc migrants a bord. Els agents han arrestat nou immigrants que havien viatjat en aquesta embarcació quan ja eren a la Colònia de Sant Jordi, n'han trobat quatre més a Campos i sis més a Santanyí. Posteriorment, a les 10 h d'aquest dimarts, la Guàrdia Civil ha informat de la trobada de dues pasteres més a Cala Santanyí i a la zona de Vallgornera, a Llucmajor. Pel que fa a la zona de Campos i Santanyí, la Guàrdia Civil té activat un dispositiu de recerca, amb helicòpter i patrulles per terra, cercant-hi més migrants. Aquest migdia n'ha trobat cinc i durant la tarda n'han detingut set més.

En el cas de Formentera, la Guàrdia Civil ha trobat nou migrants més a la zona de la platja del

stats