Societat 06/10/2021

Detenen 10 treballadors de locutoris a Palma per col·laborar amb una organització de blanqueig

Les persones que feien els enviaments de doblers cobraven uns 50 euros per cada transacció

ARA Balears
2 min
Imatge de l'operatiu de la Policia Nacional.

PalmaAgents de la Policia Nacional han detingut deu persones per col·laborar amb una organització criminal dedicada al blanqueig de doblers procedents del tràfic de drogues, segons ha informat el cos policial en un comunicat. Els detinguts són treballadors i encarregats de locutoris ubicats a Palma i estan acusats d'ajudar aquesta organització utilitzant els serveis d'enviament de doblers als seus establiments per fer arribar quantitats a països estrangers a nom de terceres persones, les quals anomenaven "mules" o "barrufets".

El modus operandi consisteix a captar aquestes persones –"mules"– per remetre a través dels locutoris quantitats que oscil·len entre els 2.000 i els 3.000 euros amb l'objectiu de burlar els controls imposats pels organismes de prevenció del blanqueig de capitals i ocultar la verdadera identitat del remitent. A canvi, l'organització criminal els compensava amb quantitats que solen oscil·lar entorn dels 50 euros per cada enviament. D'aquesta manera, l'autèntic remitent aconsegueix remetre elevades quantitats d'efectiu sense que consti la seva vertadera identitat.

Segons la Policia Nacional, es tracta d'un sistema "molt simple i efectiu" que en els darrers anys ha agafat força entre les organitzacions criminals que manegen grans quantitats d'efectiu, entre les quals destaquen les dedicades al tràfic de drogues. És així com aconsegueixen emmascarar l'origen delictiu dels doblers i desvinculen totalment el capital del seu autèntic titular.

Per dificultar encara més les possibles investigacions policials, els investigadors van utilitzar prop d'un centenar de persones per fer els enviaments i van fer ús de múltiples identitats a les ciutats de destinació, ubicades a Cuba, la República Dominicana i els Estats Units. Una vegada van remetre amb èxit els capitals a l'estranger, s'invertien en béns de diferent naturalesa, especialment immobles i vehicles, amb la qual cosa aconseguien "blanquejar" en destinació aquests beneficis obtinguts del tràfic de drogues fet a Espanya.

Tercera fase conclosa

La Policia manté les gestions d'investigació i ha posat en marxa els mecanismes de cooperació internacional per localitzar els col·laboradors de l'organització criminal residents a l'estranger. Així, el Grup de Blanqueig de Capitals dona per acabada la tercera fase d'aquesta operació, anomenada Pólvora, amb la qual ja han descobert més d'un centenar d'enviaments que superen els 300.000 euros, els quals s'han fet en menys d'un any.

La Policia Nacional ha fet entre enguany i l'any passat diverses operacions, amb les quals s'han fet diferents entrades i escorcolls. En total, van arribar a requisar 400.000 euros en efectiu, més de tres quilos de cocaïna i 60 quilos de substància de tall, juntament amb accessoris i articles de luxe.

stats