Societat 24/09/2020

Detecten un positiu de coronavirus entre els 37 migrants que varen arribar aquest dimecres a Mallorca

Amb aquest nou contagi, són set els casos detectats entre els 241 ocupants de les 16 pasteres localitzades

Ara Balears
2 min
Els migrants arribats a Mallorca són retinguts durant 72 hores a l'estació marítima de Palma, on se'ls fa una prova PCR.

PalmaLa Delegació del govern espanyol ha informat aquest dijous que un dels 37 migrants que varen arribar a Mallorca aquest dimecres ha donat positiu en coronavirus. D'aquesta manera, amb aquest nou contagi, ja són set els casos detectats entre els 241 ocupants de les 16 pasteres localitzades entre ahir i dilluns a les Balears.

El nombre de migrants localitzats entre aquest dimarts i aquest dimecres va ser de 241, una xifra rècord a l'Arxipèlag. Les Balears sumen des de principi d'any un total de 50 pasteres amb més de 600 migrants. Cal recordar que durant tot el 2019 varen arribar a les Illes un total de 41 embarcacions i 507 migrants. Una xifra molt superior a la de l'any 2018, quan se'n localitzaren 119 i l'arribada de 17 pasteres.

La majoria dels migrants arribats les darreres hores a les Illes Balears són algerians joves d'entre 25 a 35 anys, tots homes, segons fonts de la Delegació del govern espanyol. Tots navegaven en embarcacions petites amb motors poc potents.

La delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, va destacar que "són unes dades elevades, històriques, que ens fan analitzar aquesta realitat de les Illes amb una mirada més àmplia". Fins ara, enguany, el mes en què havien arribat més pasteres va ser l'agost, quan se'n varen interceptar sis, quatre a Mallorca i dues a Eivissa, amb 63 migrants.

La Policia Nacional els pot mantenir detinguts, com a màxim, 72 hores. Als que donin negatiu per covid-19 els duran en vaixell fins a la Península, mentre que els altres hauran de passar la quarantena a l'illa abans de poder partir. A la Península se'n farà càrrec la Creu Roja o el CEAR. Se'ls obrirà un expedient de devolució, però quedaran lliures perquè els centres d'internament d'estrangers continuen tancats a causa de la pandèmia.

Joves algerians

Cal tenir present que l'acumulació de crisis empeny els joves algerians a travessar la mar . Tota una generació veu en les Balears i la costa peninsular l’única sortida a un país que arrossega una situació socioeconòmica i política complicada agreujada pel covid-19.La complicada realitat d’Algèria ha conduït centenars de joves a pagar importants sumes de doblers a màfies dedicades al contraban de persones i a jugar-se la vida per intentar arribar amb pastera fins a les Illes o la Península.

stats