Societat 23/09/2020

Intercepten tres noves pasteres amb 37 migrants a Mallorca

Entre aquest dimarts i aquest dimecres han arribat un total de 16 embarcacions amb 241 ocupants a les Balears

Ara Balears
2 min
Arribada dels migrants al port de Palma.

PalmaLa Guàrdia Civil i La Policia Local de ses Salines ha localitzat aquesta matinada tres noves pasteres a la zona de Cala Galiota, a la Colònia de Sant Jordi, a Cala Santanyí i a la zona de Llucmajor, segons ha informat la Delegació del govern espanyol. La Guàrdia Civil se n'ha fet càrrec i ha activat el dispositiu de recerca a la zona per si hi hagués més migrants que, segons apunta la Delegació, poden ser d'aquest dimecres o de les embarcacions d'ahir.

A la pastera de la Colònia de Sant Jordi hi viatjaven 12 persones, mentre que a l'embarcació de Cala Santanyí hi anaven 14 ocupants. A més, la Guàrdia Civil ha detingut 11 migrants més a la zona de Campos i sis a la zona de Llucmajor. La Delegació del govern espanyol ha assenyalat que entre els ocupants d'aquestes tres pasteres hi ha tres dones i tres menors, un d'ells de tan sols 20 mesos d'edat.

De moment, ja són 16 les pasteres que han arribat en les darreres hores a les Balears, 14 de les quals a Mallorca i dues a Formentera.El nombre de migrants localitzats entre aquest dimarts i aquest dimecres ja ascendeix a 241, una xifra rècord a l'Arxipèlag. Amb aquestes xifres les Balears sumen des de principi d'any un total de 50 pasteres amb més de 600 migrants. Cal recordar que durant tot el 2019 varen arribar a les Illes un total de 41 embarcacions i 507 migrants. Una xifra molt superior a la de l'any 2018, quan es localitzaren 119 migrants i l'arribada de 17 pasteres.

La majoria dels migrants arribats en les darreres hores a les Balears són algerians joves d'entre 25 a 35 anys, tots homes, segons fonts de la Delegació del govern espanyol. Tots navegaven en embarcacions petites amb motors poc potents. A més, han informat que les persones que van arribar amb les dues pasteres de Formetera han donat negatiu en covid-19 i que dels migrants que van arribar a Mallorca, sis han donat positiu.

La delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, va destacar aquest dimarts que "són unes dades elevades, històriques, que ens fan analitzar aquesta realitat de les Balears amb una mirada més àmplia". Fins ara, enguany, el mes en què havien arribat més pasteres va ser l'agost, quan se'n varen interceptar sis, quatre a Mallorca i dues a Eivissa, amb 63 migrants.

La Policia Nacional els pot mantenir detinguts, com a màxim, 72 hores. Als que donin negatiu per covid-19 els duran en vaixell fins a la Península, mentre que els altres hauran de passar la quarantena a l'illa abans de poder partir. A la Península se'n farà càrrec la Creu Roja o el CEAR. Se'ls obrirà un expedient de devolució, però quedaran lliures perquè els centres d'internament d'estrangers continuen tancats a causa de la pandèmia.

stats