Societat 22/08/2018

El traficant de tortugues ja va ser investigat el 2009 per tenir gran quantitat d'animals

L'home, de nacionalitat alemanya, va desaparèixer fins que l'any passat detectaren a l'aeroport de Palma un paquet amb diversos exemplars protegits que va resultar ser per a ell

Blanca Garau
2 min
Cries de Terrapene Ornata, originària del Canadà

PalmaEl cap de la xarxa de tràfic il·legal de tortugues amenaçades que ha desarticulat la Guàrdia Civil entre Llucmajor i Barcelona ja va ser denunciat el 2009 per tinença de gran quantitat d'animals. Va desaparèixer sense deixar rastre fins l'any passat, quan unes irregularitats en l'enviament d'un paquet va alertar la Guàrdia Civil. Les investigacions conduïren fins a l'home, de nacionalitat alemanya i resident de fa anys a Mallorca.

Segons el tinent en cap del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil a les Illes Balears, Pedro García, "en l'operació Coahuila, denominada així per l'espècie de les primeres tortugues trobades en la recerca, s'ha localitzat el major viver il·legal de tortugues d'Europa en una finca rústica de Llucmajor i s'ha descobert la col·laboració d'una botiga de fauna exòtica de Barcelona, que les comercialitzava. Això suposa dos detinguts i dos investigats a Mallorca, d'origen germànic, i un detingut i un investigat a Barcelona, ambdós espanyols".

Els detinguts estan en llibertat condicionada i s'enfronten a presumptes delictes de tràfic d'espècies protegides, contraban i blanqueig de capital. El tinent adverteix que "les condemnes són força baixes en els delictes mediambientals i això contribueix que hi hagi un auge internacional perquè el risc és baix i el benefici alt".

Hi havia organitzat un viver en una finca rural, transformada en una autèntica factoria de fabricar tortugues d'espècies amenaçades. Entre els 1.145 exemplars confiscats, s'inclouen adults, cries i fins a 200 femelles en època de posta, tortugues d'aigua i de terra. En total, hi estan representades 62 espècies, 14 de les quals pràcticament extingides a la natura per la destrucció del seu hàbitat. Provenen de Madagascar, Àsia, Àfrica i el Canadà, majoritàriament.

Ara el gran avantatge és que gràcies a aquests exemplars es podran conservar algunes de les espècies que es donaven per perdudes, tot i que "el problema és que ho han fet de manera il·legal, perquè la feina ha estat espectacular, totes les espècies estan perfectament aclimatades a l'illa i això és molt difícil d'aconseguir", segons el tinent García.

Quan varen ser trobades, les tortugues estaven ben cuidades i cadascuna rebia la seva alimentació específica, que per a algunes espècies és exclusivament a força de llagostins, mentre que altres exemplars són vegetarians i alguns només mengen carn, ha explicat el director de la fundació Natura Parc, Mariano Mas, sobre la dificultat de la seva dieta.

Si bé l'Autoritat Administrativa del Conveni sobre Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades (CITES) treballa per estimar el valor d'aquesta ingent partida de tortugues, ja s'ha determinat que, per a algunes de les espècies recuperades, el valor d'una parella reproductora arriba als 60.000 euros.

stats