Entrevistes
Societat 12/08/2022

Desirée Bela-Lobedde: “A les dones heterosexuals ens costa trobar homes que connectin amb les emocions”

Activista afrofeminista

2 min
Desirée Bela-Lobedde

L’activista Desirée Bela-Lobedde i el Tijan es van conèixer a Tinder. “A més ho vull dir perquè a la meva generació hi ha aquesta cosa d’ocultar-ho, com si fes vergonya o com si conèixer algú a Tinder fos de segona”, reivindica l’autora de Ser mujer negra en España

El primer que li va cridar l’atenció del Tijan va ser el físic, van fer match i aleshores va descobrir que podien parlar de tot. Concertar la primera cita va ser complicat, ja que els separaven 80 km i el Tijan no tenia cotxe, però finalment van trobar un forat i es van desvirtualitzar. “M’ho vaig passar molt bé, va ser una d’aquelles converses en què estàs còmoda i no et salta cap alarma”, explica Bela-Lobedde. Es van agradar i, a poc a poc, van anar intimant. “És un home molt intel·ligent, molt emprenedor i amb moltes ganes d’aconseguir coses, que és una cosa que admiro de la gent en general. A més, té una qualitat que les dones heterosexuals busquem i no sempre trobem: que siguin capaços de connectar amb les emocions”. Del Tijan, diu l’activista, la va sorprendre –per tot el que s’havia trobat prèviament– la bona gestió emocional que feia. “No té cap mena de recança de parlar de com se sent i té una gran capacitat per entendre les seves emocions. Això fa que també li costi menys entendre les meves”, reflexiona Bela-Lobedde.

Aquesta manera de fer és el que els ha permès mantenir una relació amb 80 km pel mig. “S’ha de portar amb calma. Ell és una persona molt de fluir i jo n’estic aprenent, perquè en general soc més de controlar i organitzar. Al principi jo era de dir: ens veiem aquest dia, et truco a aquesta hora… i ell em deia: «Desirée, això no són reunions de feina»”. Així que ara es veuen quan ho senten, “sense angoixa ni presses”. “Sabem que hi som, i moltes vegades el fet que passi temps des de l’última vegada també fa que ens trobem a faltar i que cada vegada que ens trobem sigui com una petita lluna de mel”, diu l’activista. 

Intel·lectualment, assegura, també es troben molt interessants l’un a l’altre. “Ell és molt de llegir articles i informes, jo soc més de llibres. Però ens agrada intercanviar perspectives i ajudar-nos amb els projectes". Per a Bela-Lobedde, un dels aspectes més importants en una relació és “la reciprocitat i el respecte”. “Crec que un amor feliç cal treballar-lo, has d’estar present dia a dia i no donar per feta l’altra persona. Una molt bona amiga que porta 22 anys amb el seu marit i que per a mi és com una germana em diu sempre: «Jo trio cada dia estar amb aquesta persona». Així ho veig jo també”.

stats