Societat 20/11/2022

Descobreixen a Menorca l’única guarderia de catxalots de la Mediterrània occidental

La zona s’acaba de trobar al nord de l’illa i podria estar en perill si no s’inclou a la proposta de protecció marina que preparen França, Itàlia i Espanya

3 min
En els darrers quatre anys, s’han detectat una mitjana d’1,1 cries per grup de catxalots al nord de Menorca.

PalmaL’única guarderia de catxalots (Physeter macrocephalus) de la Mediterrània occidental és al nord de Menorca. Així ho han descobert els investigadors de l’Associació Tursiops. La zona de cria està mar endins, a unes 15 milles de la costa. “En els darrers quatre anys, s’han detectat una mitjana d’1,1 cries per grup”, assegura el director científic i doctor en Biologia, Txema Brotons. I només enguany s’han vist 40 individus. Els grups de catxalots estan formats per femelles i cries, mentre que els mascles adults van en solitari. I les Illes Balears són un entorn clau per al catxalot, ja que empren aquesta àrea per alimentar-se –això està lligat als corrents marins profunds, els quals són molt productius al sud i l’est de l’arxipèlag. A més, s’hi troben tant grups socials com mascles solitaris, cosa que vol dir que l’espècie s’hi reprodueix, segons apunta l’Informe Mar Balear que ha fet la Fundació Marilles. Els catxalots no migren, però tenen moviments associats a l’alimentació, ja que són depredadors de calamars. A les Balears se solen veure al Llevant i al canal de Mallorca. 

Els catxalots adults de la Mediterrània solen ser de 13 a 14 metres de grandària. Són la mateixa espècie que trobam al Pacífic, però els exemplars són més petits. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura considera que aquesta espècie està en perill a la Mediterrània. Per això, està protegida per normatives d’àmbit internacional, europeu, estatal i autonòmic.

La guarderia a Menorca és a una zona de baixa intensitat de navegació, però Brotons alerta que està en perill. França, Itàlia i Espanya tramiten una nova zona marina especialment sensible perquè l’Organització Marítima Internacional reguli el pas i la velocitat de les embarcacions a la conca de la Mediterrània nord-occidental. Però la proposta no inclou aquesta zona que s’acaba de descobrir a Menorca. “Això podria provocar que el trànsit d’embarcacions es desviàs i la pressió recaigués a la guarderia de catxalots”. D’aquesta manera, “un ànim de conservació, podria anar en detriment de l’espècie”. 

El perill dels vaixells

Les femelles tenen i suren les seves cries, d’uns 4 metres, al nord de Menorca. Aquestes són més vulnerables a sofrir un atropellament d’embarcacions. De fet, les col·lisions són la principal causa de mortalitat dels catxalots. Tot i que encara se n’estudien les raons, l’especialista en Ciències de la Mar Margalida Cerdà explica que molt probablement donen a llum allà, perquè les cries que van trobar eren molt petites. “Els catxalots no tenen una època de reproducció definida i poden tenir cries durant tot l’any. Segurament, es concentren al nord de Menorca per la tranquil·litat i també pel recurs alimentari”, afegeix. Les femelles que tenen cries alleten totes les del grup a la superfície. Així, són les que més temps passen en aquesta zona. Tenen menys capacitat rotatòria i, per tant, de fugir de les embarcacions per la seva inexperiència.

Les cries no es capbussen a gran profunditat. Però els adults poden arribar fins als 2.000 metres. A les aigües balears, el més freqüent són apnees de 45 a 60 minuts sobre els 1.000 metres. 

Els investigadors apunten que queden uns 2.000 catxalots a tota la Mediterrània. Però, segons l’informe de Marilles, des del 2014 se’n troben cada vegada menys: en tres generacions, el nombre de catxalots s’ha reduït un 70% –a hores d’ara, per cada quilòmetre que naveguen els investigadors es troben entre 0,10 i 0,15 catxalots.

Entre les causes d’aquesta disminució hi ha el transport de mercaderies i de gran tonatge. “El transport marítim creix i cada vegada és més ràpid; per tant, més perillós”, assegura Cerdà. Veure un catxalot des d’una embarcació de grans dimensions i maniobrar per evitar-hi la col·lisió no és una tasca fàcil, perquè “estan semisubmergits i la bufada és alta, però no enorme”. A més, destaca que la mortalitat de catxalots es dispara quan se supera una velocitat de 10 nusos. 

El catxalot és una espècie de cetaci comuna a la mar Balear, ja que li proporciona aliment i un possible lloc de reproducció. Un problema és que la taxa de reproducció és molt baixa: una cria cada 5 o 7 anys. “El ritme de recuperació és lent, i encara patim els efectes de la caça balenera, i de les xarxes de deriva, que estan prohibides però es continuen utilitzant”, destaca Cerdà.

stats