Societat 21/10/2021

Desarticulen una organització criminal dedicada a dur migrants d'Algèria a Palma per delinquir

Els membres del grup acumulaven més de 150 delictes i 133 detencions

2 min
Imatges de l'operatiu Alssariq.

PalmaLa Policia Nacional han desarticulat aquesta setmana una organització criminal dedicada a dur migrants d'Algèria a Palma per delinquir. Els agents han arrestat ja 13 de les 16 persones que conformen l'organització –gairebé tots d'entre 18 i 20 anys– i només un ha entrat a la presó, el que es considera el cap, un home de 41 anys.

Així ho han explicat el cap de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedat Documentals (UCRIF), Gonzalo Calleja, i el cap de la Policia Judicial de Comissaria Centre, Javier Gallego, aquest dijous en una roda de premsa. Segons han relatat, la investigació –que rep el nom d'Alssariq, 'lladre' en àrab– es va engegar fa mesos i ha culminat aquesta setmana amb les detencions, però encara es manté oberta.

De fet, l'operació és la suma de dues investigacions que tenien obertes en paral·lel. Per una banda, la que cercava els responsables del tràfic constant de pasteres des de Dellys (Algèria). I, per l'altra, la que intentava trobar l'origen dels nombrosos delictes contra el patrimoni que s'han detectat darrerament al districte Centre de Palma.

Ambdues investigacions varen confluir en el principal encausat, un home d'origen algerià de 41 anys, el qual consideren líder de l'organització criminal dedicada a diferents delictes contra el patrimoni. A més, l'acusen d'afavorir la immigració il·legal i de tràfic de persones amb finalitat de comissió de delictes.

Segons ha explicat Gonzalo Calleja, l'home va fer fins a quatre viatges des d'Algèria fins a Palma els darrers anys: el 2016, el 2018, el 2019 i el 2021. Les investigacions assenyalen que en aquest darrer viatge es va establir definitivament, concretament a la "zona de Lluís Martí i la coneguda com a casa del terror, del carrer de Manacor", ha apuntat el policia.

Una investigació paral·lela

En paral·lel a aquests fets, la Policia Judicial investigava un increment de furts i robatoris a Palma. Després d'algunes indagacions, els agents varen començar a sospitar que aquest tipus d'incidents no eren fortuïts, sinó que al darrere hi havia una organització criminal, suposadament formada per ciutadans algerians.

Els agents varen començar a preocupar-se per l'escalada d'agressivitat en aquests robatoris, ja que varen passar de furts a robatoris amb violència. En algunes ocasions varen arribar a utilitzar armes blanques i varen atacar una persona amb un esprai tòxic com a represàlia per haver-los denunciat.

Punt de trobada

Davant això, el Grup Operatiu de Resposta (GOR) nocturn va fer diverses detencions de persones d'aquest grup per diferents delictes a la Platja de Palma. La Policia finalment va arribar a la conclusió que el grup estava organitzat pel mateix sospitós investigat per Estrangeria per l'arribada de pasteres.

Així, varen poder saber que els sospitosos confluïen en el pis ocupa del carrer de Manacor, que s'havia constituït com a base d'operacions del grup. Aquest punt va esdevenir un punt de trobada de delinqüents que cercaven donar sortida a mercaderies robades, menors fugats de centres i on, a més, es cometien altres delictes que encara s'estan investigant.

S'estima que el grup estava format per 16 persones, de les quals ja n'han detingut 13 –8 aquesta setmana i 5 en una fase anterior. Alguns eren col·laboradors ocasionals i no consta que hi hagués vincles previs entre ells a Algèria. A més, la Policia nega que vinguessin "enganats" des d'allà. Dels cinc detinguts de la primera fase, un era menor d'edat i va ingressar a un centre.

stats