Societat 18/03/2022

Desarticulen un grup criminal d'explotació sexual i alliberen cinc dones obligades a prostituir-se

La Policia Nacional ha detingut 11 persones a Palma, entre les quals hi havia el cap de l'organització

ARA Balears
2 min
Imatges de l'operatiu.

PalmaAgents de la Policia Nacional varen desarticular dilluns un grup criminal dedicat al tràfic de persones amb fins d'explotació sexual a Palma amb la detenció d'11 persones, una de les quals és el cap de l'organització. Gràcies a aquest operatiu, han aconseguit alliberar cinc dones d'origen sud-americà obligades a prostituir-se. Aquest divendres han passat a disposició judicial cinc dels detinguts i s'ha decretat presó provisional per tres d'ells.

Els presumptes explotadors sexuals també estan acusats de pertinença a grup criminal, delictes relacionats amb el tràfic de persones, delictes relatius a la prostitució, així com delictes connexos. En total, hi ha sis dones i cinc homes arrestats, d'entre 22 i 52 anys, d'origen bolivià, colombià, dominicà i argentí.

Segons ha informat el cos policial en un comunicat, la investigació es va iniciar quan varen saber que dues dones estaven sent obligades a exercir la prostitució. Amb l'assistència i ajuda de la Policia Nacional, varen poder fugir d'un dels prostíbuls i es varen reallotjar en un pis de seguretat.

Els agents del grup IV de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF) varen obrir la investigació i varen recaptar informació de les víctimes. Així, varen descobrir que les dones venien dels seus països d'origen en una situació precària arran que els oferissin venir a Espanya a fer feina com a cuidadores de la llar o cambreres de pis amb unes condicions econòmiques molt favorables, aparentment.

Prostituïdes les 24 hores del dia

Una vegada a Espanya, les varen traslladar a Talavera de la Reina (Toledo), on els varen retirar el passaport, amb l'argument que havien contret un deute de 3.000 euros i que l'havien de saldar com a prostitutes, al mateix temps que les amenaçaven amb represàlies contra els seus familiars. A continuació, des de Talavera, les traslladaven a Palma a través de València.

Les dones tenien prohibit sortir totes soles del domicili i quedaven aïllades socialment amb limitacions de contactes, sotmeses a vigilància i control. A més, les obligaven a atendre qualsevol tipus de client, encara que elles els rebutjassin. Els pisos destinats a prostíbuls funcionaven les 24 hores del dia, cada dia de la setmana, excepte unes tres hores que deixaven lliures a les víctimes per descansar.

Sense ventilació, llum ni menjar

Juntament amb això, els agents han pogut saber que a algunes de les dones se'ls negava el menjar, tret que exercissin la prostitució, i que algunes d'elles estaven amuntegades en habitacions gairebé sense ventilació ni llum natural. Les víctimes no rebien doblers, atès que el que pagaven els clients era, suposadament, per saldar el deute. Aquesta paga es feia efectiva normalment durant el seu període legal d'estada, de manera que, quan acabava aquest temps, havien de tornar a casa seva sense doblers.

Amb totes les dades, els agents de la UCRIF varen fer quatre escorcolls a Palma: un al domicili del suposat cap del grup i uns altres tres en pisos on presumptament exercien la prostitució. En aquestes inspeccions varen intervenir nombrosos efectes relacionats amb els delictes investigats, així com substàncies estupefaents, dispositius electrònics i càmeres de seguretat, entre altres objectes.

La Policia Nacional recorda que té el telèfon 900 10 50 90 i l'adreça de correu trata@policia.es, atesos per policies especialitzats durant les 24 hores del dia. Allà es pot facilitar qualsevol informació o denúncia relacionada amb el delicte de tràfic de persones.

stats