Societat 13/02/2021

Desarticulen una banda que robava en habitatges de luxe

Durant aquesta operació, batejada amb el nom de Chambón, també han detectat una presumpta trama de matrimonis concertats

2 min
Un agent de la Policia Nacional.

La Prefectura Superior de les Illes Balears ha comunicat aquest dissabte que s'ha desarticulat una banda criminal que presumptament robava caixes fortes en habitatges de luxe de Palma. Alguns dels presumptes lladres són obrers d'una empresa de reformes, d'on aconseguien informació sobre com accedir a les cases. Durant aquesta operació, que ha rebut el nom d'operació Chambón, la Policia Nacional també ha detectat una presumpta trama de concertació de matrimonis de conveniència amb documentació falsa per afavorir la immigració il·legal.

La Policia ha explicat que els lladres accedien als habitatges -tots de persones d'alt poder adquisitiu- assaltant-los amb còpies de les claus de les portes, que obtenien durant les reformes en les quals havien treballat com a obrers. En altres casos utilitzaven la violència i forçaven les portes. La majoria dels robatoris es cometeren mentre els habitants no eren a casa i s'enduen les caixes fortes senceres.

El grup es regia per una estructura jeràrquica, segons el comunicat de la Policia, i els membres es dividien les funcions; es repartien els doblers, les joies i els rellotges de luxe que sostreien; també enviaven part d'aquests objectes als seus països d'origen per vendre'ls. Durant aquesta operació, assegura la Prefectura Superior de les Balears, s'han aclarit "bastants" robatoris, des de finals de 2019 fins a l'actualitat, encara que la investigació continua oberta i la Policia no ha detallat quants assalts s'atribueixen a aquesta banda ni el valor dels béns que varen robar.

A més, cinc dels detinguts estan acusats de participar directament o indirectament en la facilitació d'informació per cometre els robatoris, mentre que uns altres dos han estat arrestats per la falsificació de documents per tal d'afavorir la immigració irregular. L'operació Chambón va concloure dijous passat amb l'entrada i escorcoll de cinc domicilis on es varen trobar joies, rellotges, doblers i documents procedents dels robatoris, suposadament.

stats