Bombers
Societat 28/12/2023

Denuncien el Consell de Formentera davant Inspecció de Treball per presumptes irregularitats en les jornades dels bombers

Diuen que l'Administració s'ha negat a negociar el quadrant de feina de 2024 i la incorporació del personal mínim necessari

ARA Balears
2 min
Un bomber de Formentera fent feina a un foc.

PalmaEl sindicat STEI Intersindical ha interposat una denúncia contra el Consell de Formentera davant de la Inspecció de Treball per presumptes irregularitats i coaccions relacionades amb la cobertura del servei de bombers a l'illa. L'STEI ha sol·licitat que es garanteixi la seguretat d'aquests treballadors, mitjançant la incorporació de personal en el servei de bombers, perquè la "greu situació" que s'està patint ja ha provocat, fins i tot, dimissions de comandaments.

En concret, l'STEI Intersindical ha sol·licitat, mitjançant la petició del quadrant de feina de l'any 2024, que es garanteixin els drets dels treballadors i la seguretat de l'illa, a la qual cosa l'Administració ha respost afirmant que no dialogarà amb aquest sindicat. Segons indiquen, l'Administració s'ha negat a negociar el quadrant i la incorporació del personal mínim necessari per garantir la cobertura del servei essencial que presten els bombers a Formentera i la seguretat en les intervencions.

Des del sindicat diuen que la corporació ha intentat pressionar els treballadors, advertint-los que obriria expedients disciplinaris per "incomplir la realització de localitzacions voluntàries", les quals suposen fer el doble de la jornada laboral permesa legalment. L'STEI assegura que l'obligació del compliment d'aquestes localitzacions voluntàries suposaria que la jornada laboral "fos el doble de la permesa per llei i una retribució irregular que no respecta ni la normativa ni la gestió correcta" dels doblers públics, per la qual cosa ha interposat la denúncia per jornada irregular i per coaccions als treballadors davant la Inspecció de Treball.

El sindicat diu que el Consell també ha activat el Pla territorial d'emergències de Formentera (Platefor) amb l'objectiu d'obligar a complir una jornada que, diuen, és irregular. Així, asseguren que l'activació del Platefor no obeeix a cap risc potencial imminent ni a una emergència declarada o risc previst en aquest pla, no respecta ni la normativa de la CAIB ni les directrius que marca el mateix pla. Segons lamenten, "la conseqüència d'aquesta nefasta gestió política i organitzativa" és que, a partir de dia 1 de gener de 2024, pel fet de no disposar d'un quadrant laboral aprovat ni comunicat als treballadors dins el termini i en la manera escaient, el servei de bombers a l'illa de Formentera "podria quedar sense cobertura".

stats