Arqueologia
Societat 28/07/2023

Demanen dos anys de presó per haver espoliat un jaciment arqueològic aquàtic a Portocristo

El Consell de Mallorca ha recordat a la ciutadania que intercedir en jaciments arqueològics és delicte

ARA Balears
2 min
Un tècnic del Consell de Mallorca en una exploració en un jaciment

PalmaDemanen dos anys de presó a un home per haver espoliat un jaciment arqueològic aquàtic a Portocristo i endur-se peces d'un vaixell enfonsat del segle I aC. En el procés judicial, que s'ha fet durant aquesta setmana, hi han participat dos tècnics del Consell de Mallorca que han certificat que les peces formaven part del conjunt i que "difícilment" es varen desprendre, fet pel qual han afirmat que l'home les va extreure, segons ha indicat la institució.

Per aquests motius, els perits han lamentat que s'"hagi alterat de manera irreversible el valor científic" i "podria suposar la destrucció del patrimoni arqueològic". En aquest sentit, el servei de Patrimoni Històric de l'ens insular ha recalcat que els objectes d'aquests jaciments estan protegits, ja que tenen un valor patrimonial "incalculable" i que els danys són "irreversibles".

Així, el Consell de Mallorca ha demanat a la ciutadania que no intercedeixi en els jaciments arqueològics subaquàtics de l'illa, ja que n'hi ha més de 200 distribuïts al llarg de la costa. "Suposen un patrimoni cultural essencial per al coneixement de la història de Mallorca i són considerats Béns d'Interès Cultural (BIC), per la qual cosa qualsevol persona que agafi o mogui alguna de les peces situades sota l'aigua s'enfronta a un delicte contra el patrimoni històric", ha assenyalat.

Aquests jaciments són considerats monuments històrics i artístics i juguen un paper fonamental en l'estudi de la història de Mallorca, per la qual cosa el Consell treballa coordinadament amb la Guàrdia Civil, amb l'Armada i amb pescadors per vigilar les zones on hi ha més restes. D'aquesta manera, han sol·licitat a la població que, si localitzen algun d'aquests jaciments o observen com algú interfereix en aquestes zones, es posi en contacte amb la Guàrdia Civil.

Les sancions administratives per aquesta mena de delictes poden arribar als 60.000 euros i les penals preveuen de sis mesos a tres anys de presó. A més, està completament prohibit acostar-se als jaciments amb detectors de metalls i únicament professionals de l'arqueologia amb autorització poden accedir-hi amb aquesta mena d'eines, ja que la destrucció d'informació històrica és "irreversible i una passa en fals pot destruir la feina d'anys".

stats