Societat 13/06/2019

Els delictes sexuals es tornen a disparar i creixen un 40% a les Balears

Durant l'any passat les agressions sexuals ja varen augmentar un 46%

Ara Balears
2 min
Els delictes sexuals s'incrementen un 22,1% a Balears

PalmaLes denúncies per delictes sexuals s'han disparat un 40% a les Illes Balears durant el primer trimestre d'aquest any, entre el gener i el març, en relació amb el mateix període del 2018, segons dades del Ministeri d'Interior. I plou sobre mullat, perquè el total de denúncies per delictes sexuals ja va créixer un 13% durant l'any passat (se'n varen presentar 584, 67 més que el 2017). L'any passat, sobretot, varen augmentar les agressions sexuals: es varen disparar un 46%, de 50 varen passar a 73.

Durant el primer trimestre de l'any s'han presentat deu denúncies per agressió sexual amb penetració, tres més que en el primer trimestre de l'any passat, i 137 denúncies més per altres delictes relacionats amb la llibertat sexual –que inclouen els abusos–, 39 més que en el mateix període del 2018. La criminalitat, de fet, ha augmentat un 12% a tot l'Arxipèlag respecte del primer trimestre de l'any passat.

Les Balears són la segona comunitat on més ha augmentat la criminalitat, just per darrere d'Aragó (15,1%). Entre Aragó i les Balears també hi ha la ciutat autònoma de Melilla, on la criminalitat ha crescut un 13,3%. De fet, el total de denúncies presentades ha augmentat a tot Espanya, tot i que ho ha fet un 5,2% de mitjana, molt per sota del creixement illenc. A escala estatal, els delictes sexuals també han augmentat, però tot just un 18%, menys de la meitat de com ho han fet a les Balears, i les agressions sexuals amb penetració han davallat un 0,3%.

En total, del gener al març s'han registrat un total de 14.580 infraccions penals a les Balears, 11.715 de les quals a Mallorca. També destaca l'augment de delictes de lesions i baralles tumultuàries, d'un 26,2%, i la davallada de robatoris de vehicles (-24%) i de robatoris amb força en cases i altres immobles (-14,7%).

stats