EDUCACIÓ

El Juníper Serra commemora els 50 anys de fogons encesos

L’Escola d’Hoteleria del barri de Son Cladera de Palma ha celebrat el mig segle de vida

ACTES DE L’ANIVERSARI
 Alumnes, autoritats i professors en la commemoració dels 50 anys de l’escola.
Margalida Mateu
20/02/2016
3 min

PalmaL’IES Juníper Serra està de celebració, i així s’ha demostrat aquesta setmana en els diferents actes de commemoració del mig segle d’història del centre. Aquesta setmana l’escola ha arreplegat alumnes, professors, directius, autoritats, mestres, cuiners, exalumnes, exprofessors i veïns per commemorar l’efemèride.

Un poc d’història

Fou l’any 1965, en plena emergència de l’activitat turística, quan Mallorca va tenir la necessitat de formar professionals qualificats en el sector de l’hoteleria. Fins llavors no hi havia hagut treballadors qualificats per ocupar aquests llocs de feina i s’havien de contractar xefs i maîtres de fora. Un grup d’empresaris -entre els quals es trobava el director de l’hotel Maricel i la família Gaspar, que aleshores regentaven l’hotel Victòria, també Pedro i Ricki Cabrer- va decidir impulsar la creació d’un centre de formació per poder disposar dels professionals que demanava el sector turístic emergent al principi dels anys seixanta.

La història del centre, però, va començar a la seu de l’antiga Escola Sindical d’Hoteleria del carrer Font i Monteros de Palma; i quan la capacitat d’aquella escola va esdevenir insuficient i les instal·lacions quedaren obsoletes, el Ministeri d’Educació i Ciència, després de considerar altres opcions, va decidir traslladar-la al barri de Son Cladera. Era l’any 1987 i de llavors ençà han passat més de cinquanta anys. Mig segle de formació en què l’institut ha tornat cada vegada més gran i més important en el sector de la formació professional. En un principi va acollir les especialitats de cuina, serveis i regidoria de pisos, i va ampliar-se amb la incorporació de les especialitats d’automoció i administració, a les quals es varen afegir els estudis d’Imatge i So anys més tard. Tot un centre de formació, doncs, de molt pes dins l’engranatge educatiu de les Balears, en el que ara com ara és un dels instituts més grans de les Balears i amb més nombre de professorat i estudis d’Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat, cicles formatius i títols professionals de diversos àmbits.

Celebració

Dijous van tenir lloc les activitats de l’acte central de la commemoració. Tot estava a punt: els estudiants i docents del centre, photocall a l’entrada per rebre els convidats, estora vermella, estudiants engalanats per a l’ocasió, exprofessors, autoritats, amics i companys. A l’altra banda de l’institut, fogons en marxa preparant l’aperitiu per als convidats, alumnes convertits en autèntics cambrers i cuiners guiats pels seus professors.

Entre els assistents, el conseller d’Educació i Universitat, Martí March; el batle de Palma, José Hila; la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Alorda; el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antonio Morante; la directora del centre, Joana Barceló; representants del sector d’hoteleria, exprofessors i exdirectors, alumnes i professors en una sala d’actes plena a vessar.

La directora actual, Joana Barceló, es va sentir orgullosa d’haver assolit aquests cinquanta anys dedicats a la docència al capdavant de la formació professional en hoteleria. El segon director, Gabriel Aguilera, va fer un sermó ben emotiu en què va remarcar els seus records i la bona convivència viscuda durant tots els anys que va estar al capdavant del centre. A més, va explicar algunes anècdotes, com que la coneguda marca de cava Freixenet va presentar una de les seves campanyes de Nadal al Juníper Serra amb les bombolles incloses, i des del centre es va decorar tot el sòtil de globus inflats com si fossin raïm, o la visita de l’anterior rei d’Espanya, Joan Carles I, a les instal·lacions.

Per la seva banda, el conseller d’Educació, Martí March, va assenyalar que “el centre té bona salut, ja que passats cinquanta anys encara és vigent en el sector de l’educació de Formació Professional de les Illes”. Així mateix, va reflexionar davant de la situació de creixement turístic a les Illes i va apuntar que cal “plantejar què volem que sigui d’aquí a uns anys el sistema escolar, per assumir nous reptes també del sistema educatiu i convertir-lo en una prioritat, a banda de prendre consciència del paper que ha de jugar l’educació en la diversificació del turisme”.

Cuiners reconeguts

Per l’Escola d’Hoteleria Juníper Serra hi han passat professionals importants del sector com ara mestre Tomeu Esteve (1920-2010), qui va estudiar, recopilar i divulgar la cuina de l’illa i que és considerat com el “mestre dels mestres” de la gastronomia local; o bé el cuiner Antoni Pinya qui, aprofitant l’avinentesa d’aquest aniversari, va explicar alguns dels secrets de la cuina kosher en el decurs d’un taller; o la cantant Beatriu Herrero (TIU), que forma any rere any cuiners mitjançant el seu art a la cuina, que combina amb la música.

stats