Societat 12/11/2021

Defensa vol fer xerrades als instituts illencs per oferir les "sortides laborals" de les Forces Armades

UOB Ensenyament ha denunciat que Educació hagi remès la carta als centres: "És una manca de criteri pedagògic i una mostra del servilisme envers l'estament militar"

ARA Balears
2 min
Pràctica militar a Son Tous

PalmaLa Delegació del Ministeri de Defensa a les Illes Balears ha enviat una carta als equips directius dels instituts on els demanen impartir xerrades per "oferir als nostres joves les nombroses sortides professionals que s'ofereixen anualment" a les Forces Armades. La missiva –que ha remès als centres educatius la Direcció General de Centres– explica que un altre objectiu d'aquestes xerrades és "la difusió de la cultura de la defensa", cercant la identificació "del ciutadà amb les seves forces armades".

D'altra banda, la Delegació també ha organitzat una jornada informativa per a directors, caps d'estudis i orientadors de les Balears de Mallorca, el 18 de novembre al Centre d'Història i Cultura Militar de Palma. El mateix dia, ofereixen visitar l'exposició de Julio Verne que hi ha al centre aquests dies. En l'escrit, asseguren que la Seguretat i Defensa és un servei "de tots i per a tots, que cada espanyol té el dret i el deure de conèixer".

El sindicat Unió Obrera Balear (UOB) ha criticat que la Conselleria d'Educació hagi remès la carta. "Ens sembla una manca de criteri pedagògic i una mostra de servilisme envers l'estament militar", defensen. A més, sostenen que la cultura de la defensa "suposa posar els infants en contacte amb armes, vehicles, míssils i altres materials militars". "Que un Govern, suposadament de progrés, estengui la catifa d'entrada a les escoles a l'exèrcit perquè hi fomenti el militarisme i hi normalitzi la violència com a mètode per resoldre conflictes és de jutjat de guàrdia", tanquen.

Un còmic infantil

No és la primera vegada que les Forces Armades volen acostar el món militar a les escoles. La Comandància General de les Balears, un òrgan de l’Exèrcit de Terra, va editar l'any passat un miler de còmics amb el títol ¿Qué es un militar? per explicar als infants de 8 a 10 anys la tasca dels soldats espanyols. La protagonista de la història és una nina palmesana de vuit anys que, mentre passeja amb la seva família per davant la Seu, veu que s’obren les portes del palau de l’Almudaina i apareix un soldat. Llavors és quan pregunta al seu pare què és el que fan els militars i el pare la convida a esbrinar-ho junts. Aquest és el punt de partida del llibre il·lustrat.

El 2019, la Conselleria d’Educació, mitjançant el departament del Servei d’Atenció a la Diversitat, va difondre als centres escolars uns premis de l’exèrcit espanyol. En concret, els va enviar una convocatòria de la Comandància General de Balears de l’Exèrcit de Terra en què se’ls convidava a participar en els Premios Ejército 2019 per a alumnes de Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional de grau mitjà. La difusió dels premis va causar malestar entre els sindicats d’ensenyament STEI i Alternativa Docent, que denunciaren la promoció d’aquest tipus d’iniciatives, que titllaven de propaganda militarista. 

stats