Societat 29/06/2018

Declarada lliure de prospeccions una franja de 46.000 quilòmetres quadrats entre Balears i la Península

El consell de Ministres aprova un reial decret que protegeix aquesta àrea del Mediterrani en favor de la conservació de cetacis i altres espècies

Carles Tudurí
2 min
Vicenç Vidal i Carlos Bravo celebrant la protecció

PalmaUna àrea marítima de 46.000 quilòmetres quadrats situada entre les illes Balears i la costa de la Península, des d'Alacant a Girona, ha quedat aquest divendres protegida de sorolls marins i prospeccions d'explotació petroliera o extracció d'altres minerals. Un reial decret aprovat pel consell de Ministres a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica declara aquesta franja com Àrea Marina Protegida (AMP) en tractar-se d'un corredor de migració de cetacis del Mediterrani.

Tant el conseller de Medi Ambient del Govern, Vicenç Vidal, com el president de l'entitat Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, ha celebrat aquesta declaració, destacant la importància de protegir una zona tan valuosa per la biodiversitat del Mediterrani.

"Aquest era un dels primers objectius que es va marcar la nostra conselleria i pel que hem estat fent feina més de tres anys", ha explicat el conseller. "Aquesta declaració ens allibera d'una càrrega molt important per una comunitat turística com la nostra", ha comentat, al mateix temps que demana més agilitat per lluitar contra les prospeccions marítimes i l'ampliació del parc marítim terrestre de Cabrera.

Carlos Bravo ha indicat que aquesta protecció és una primera passa per protegir el Mediterrani, "ja que la llei que es va presentar per una protecció integral d'aquesta zona va ser vetada pel Govern de Rajoy amb tot tipus de falsedats i ara tenim l'oportunitat d'intentar que es torni a tramitar".

Tant gran com Aragó

Per a la ministra de Transció Ecològica, Teresa Ribera, el decret és "una excel·lent notícia" per a la protecció dels nostres mars, de la nostra riquesa marina i per descomptat per a la biodiversitat de la zona, perquè "abasta una zona tan gran com Aragó".

Aquest corredor migratori de cetacis s'estén pel nord, a l'altura del Cap de Creus (Girona) fins al Cap de la Nau (Alacant) i per l'est, discorre paral·lel a les costes d'illes d'Eivissa, Mallorca i Menorca (a uns 13 quilòmetres de distància), mentre que per l'oest corre paral·lel a les costes catalana i valenciana (a uns 38 quilòmetres de distància). És una zona de pas de dofins, rorquals i catxalots, alguns dels cetacis que habiten en el Mediterrani, així com de tortugues. Molts d'ells arriben fins al mar de Ligúria, a Itàlia, on tenen la seva zona de reproducció i criança.

Per tant, per garantir la conservació de la fauna marina, el decret prohibirà sistemes destinats a la recerca geològica subterrània mitjançant sondes, aire comprimit, explosions controlades o perforació subterrània, a més de qualsevol activitat extractiva d'hidrocarburs, excepte les relacionades amb permisos de recerca o explotació en vigor. Les activitats pesqueres no es veuen afectades per aquesta protecció.

stats