Societat 29/01/2022

Sanitat afirma que s'ha doblegat la corba de la sisena onada a l'Estat

Carolina Darias ha afirmat que la baixada de la incidència es consolida, però "cal ser prudents"

2 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, durant la seva visita a Son Llàtzer.

PalmaLa ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat aquest divendres que "totes les dades apunten que hem doblegat la corba" de la sisena onada a Espanya. En declaracions als mitjans, ha assenyalat que "la baixada es va consolidant dia a dia", però cal ser "prudents" perquè no només davalli la incidència acumulada, sinó que també ho facin les hospitalitzacions a planta i a les unitats de cures intensives.

Darias ha subratllat que els contagis "'s'han multiplicat per set" respecte de fa un any durant la tercera onada, però, en canvi, "les hospitalitzacions, els ingressos a l'UCI i les morts són molt inferiors". "Això és degut principalment a l'altíssima cobertura vacunal del país i a la variant òmicron, que és transmissible però menys virulenta", ha afegit. Demanada pel baix nivell de vacuanció infantil a les Balears, ha apuntat que és la franja en major nombre de contagis i "s'ha d'esperar el temps establert a partir del qual es pot posar la vacuna". "Estam dins les previsions", hi ha insistit.

En el seu pas per Mallorca, la ministra va visitar ahir el punt de vacunació massiva de l'Espai Francesc Quetglas i, aquest divendres, ha visitat l'hospital de Son Llàtzer amb la consellera de Salut, Patricia Gómez. El passeig per l'hospital públic ha servit per escenificar els 22 milions d'euros anunciats ahir per Darias i la presidenta Francina Armengol, que es destinaran a nou equipament d'alta tecnologia per als centres hospitalaris de la xarxa pública.

La inversió ve del Pla d'Inversions d'Alta Tecnologia (Inveat) –finançat amb fons Next Generation–, que permetrà renovar o ampliar 21 equipaments d'alta tecnologia sanitària als hospitals de Son Espases, Son Llàtzer, Can Misses i els comarcals d'Inca i Manacor. Entre altres equipaments, s'instal·laran noves ressonàncies magnètiques i sis nous TAC. Totes aquestes inversions estan en fase de licitació. "És la inversió més gran del Ministeri quant als fons europeus", ha dit Darias. Per part seva, la consellera Patricia Gómez ha detallat que s'invertiran 1,8 milions a Son Llàtzer, 1,4 milions dels quals provenen del Pla Inveat. La dotació econòmica "permetrà una ampliació del 50%" de les UCI, de tal manera que l'hospital passarà a tenir 27 unitats.

Dos morts més

Salut ha comunicat aquest divendres dos morts més per covid-19, que eleven a 1.129 les defuncions durant la pandèmia a les Balears. A més, ha detectat 2.514 nous contagis en un dia i una taxa de positivitat del 33,6%. La incidència acumulada davalla lleugerament i se situa en els 3.162 casos per 100.000 habitants al conjunt de l'Arxipèlag. D'altra banda, els hospitals illencs atenen 389 pacients a planta i 85 a l'UCI.

Als centres educatius, actualment hi ha 669 docents de baixa (495 a Mallorca, 33 a Menorca, 134 a Eivissa i 11 a Formentera). Aquesta xifra suposa el 4,1% del professorat de les escoles i instituts. Segons dades de Salut, els positius acumulats els darrers 7 dies entre la població de 3 a 16 anys són de 3.750, el 2,88% de l'alumnat (sobre un total de 129.884). Finalment, a dia d'avui han comunicat 109 grups en quarantena.

stats