Societat 21/03/2022

Daddy Yankee anuncia que es retira

L'artista, de 45 anys, que va popularitzar el 'reggaeton' arreu del món, diu adeu als escenaris amb un nou disc i una última gira

3 min
Daddy Yankee en una imatge compartida per ell a Instagram

BarcelonaDaddy Yankee, per molts conegut com el Jefe del reggaeton, ha anunciat la seva retirada juntament amb el llançament dijous que ve del seu últim disc, Legendaddy, i la seva última gira de concerts, La Última Vuelta. "D'aquesta carrera, que ha estat una marató, per fi veig la meta. Ara gaudiré amb tots vostès el que m'han donat, el que m'han regalat", va arrencar Raymond Ayala, nom real de l'artista porto-riqueny, en un vídeo d'Instagram. "La gent diu que jo vaig fer mundial aquest gènere, però van ser vostès els que em van donar la clau per obrir les portes per convertir-lo en el més gran del món", va dir a les xarxes.

L'artista, de 45 anys, va dir que els seus seguidors han estat "el tresor més gran" de la seva carrera de 32 anys, segons diu el mateix Daddy Yankee al vídeo, assegut en una taula de billar a la seva mansió a Luquillo, ciutat de la costa nord-est de Puerto Rico. "Sempre vaig treballar per no fallar-los, per no buscar-me problemes, amb molta disciplina, per poder inspirar tots els joves que siguin líders, que somiïn amb créixer, que no pensin en limitacions i treballin per la seva família i pels seus", reflexiona. "Als barris on nosaltres vam créixer, la majoria volíem ser narcotraficants. Ara baixo als barris i la majoria volen ser cantants. Això per a mi val molt", ha manifestat, i ha afegit: "Formalment, avui anuncio la meva retirada de la música, els lliuro la meva millor producció i la meva millor gira de concerts, i acomiadaré aquests 32 anys de trajectòria amb aquesta peça de col·lecció, titulada Legendaddy".

Daddy Yankee diu que en aquest treball presenta "tots els estils" que l'han definit "en un sol àlbum", ple de "festa, guerra i amor". "Em retiro amb el més gran dels agraïments: al meu públic, als meus col·legues, a tots els productors, ràdio, premsa, televisió, plataformes digitals... I a tu, que has estat amb mi des de l'underground, des de l'arrel, des del principi del reggaeton", afegeix. "Els estimo", conclou.

El vídeo en què Daddy Yankee anuncia el seu comiat dels escenaris

Daddy Yankee va començar la seva carrera musical al disc Playero 34, del productor musical DJ Playero, on per primera vegada es va sentir la paraula reggaeton. A causa del talent que va veure en Daddy Yankee, DJ Playero va decidir ubicar-lo al principi de les seves properes produccions, o sigui, les edicions de Playero 35, Playero 36 i Playero 37. A més, les edicions de Playero 38, Playero 39 i Playero 40 van tenir l'oportunitat de vendre's a les botigues de discos, cosa que va catapultar més Daddy Yankee.

El reconegut artista també va treure discos propis. Els primers van ser No mercy i El cartel de Yankee. Igualment, i a causa de l'èxit que tenia, Daddy Yankee també va ser inclòs en altres produccions, especialment a la primera edició de Boricua Guerrero EP, produït per DJ Playero i Nico Canadá, i on l'anomenat Big Boss va tenir una col·laboració amb Nas, un dels rapers nord-americans més famosos del moment.

Daddy Yankee, amb la seva visió de portar el gènere del reggaeton a un altre nivell, va participar en altres produccions i, a més, es va unir en duet amb Nicky Jam al disc Haciendo escante. Posteriorment, el duo es va separar, cosa que va donar l'oportunitat a Daddy Yankee de llançar el 2004 el disc Barrio fino, que va incloure Gasolina, tema que va catapultar mundialment la carrera del cantant. Després de grans hits d'impacte global, a finals de l'any 2017 Daddy Yankee va llançar al costat del cantautor porto-riqueny Luis Fonsi Despacito, un dels vídeos musicals més vistos de la història.

stats